technische indicatoren voor daghandel
Team

5 beste technische indicatoren voor daghandel

Technische indicatoren stellen u niet alleen in staat om op het juiste moment de juiste beslissing te nemen, maar ze helpen u ook om uw rendement te maximaliseren en uw risico te minimaliseren. Dit artikel bespreekt de 5 beste technische indicatoren voor daghandel waar je rekening mee moet houden. Dus laten we beginnen. 

Een technische indicator is een patroonsignaal of wiskundige berekening die waardevolle inzichten geeft met betrekking tot aandelen en andere financiële instrumenten. In de handel zijn indicatoren enkele van de meest kritische hulpmiddelen die u kunnen helpen de best geïnformeerde beslissingen te nemen om kansen te benutten.

Voortschrijdende Gemiddelden

In eenvoudige bewoordingen is een voortschrijdend gemiddelde een berekening van de gemiddelde prijs van een effect. Het wordt gemeten door het gemiddelde te nemen van de prijzen van het effect over een bepaalde periode. Het primaire doel van deze technische analyse is om u de informatie te verstrekken om te begrijpen of een effect zich in een neerwaartse of opwaartse trend bevindt. Daghandelaren gebruiken voortschrijdende gemiddelden om hun kansen op succes te vergroten door markttrends te meten en hun transacties in de richting van de markt te veranderen. Er zijn meerdere voortschrijdende gemiddelden, zoals SMA's (Simple Moving Averages) en EMA's (Exponential Moving Averages).

beste indicator voortschrijdende gemiddelden
5 beste technische indicatoren voor daghandel: eenvoudige en exponentiële voortschrijdende gemiddelden

SMA gebruiken met de combinatie van 5-bar, 8-bar en 13-bar wordt beschouwd als een perfecte pasvorm voor daghandelaren. Deze voortschrijdende gemiddelden zijn een van de meest gebruikte technische indicatoren en zijn gebaseerd op Fibonacci-instellingen.

Voordelen van voortschrijdende gemiddelden

 • Bied informatie over het momentum van de markt.
 • Laat handelaren de markttrends begrijpen.
 • Geef informatie over stop-loss en de meest geschikte stop-loss-punten.
 • Bied geweldige handelsmogelijkheden om de winst in de richting van de markt te maximaliseren.

Relative Strength Index

RSI staat voor relatieve sterkte-index en deze technische indicator biedt informatie over oversold of overbought-voorwaarden. Het is gemaakt door J. Welles Wilder Jr. en stelde u in staat het prijsmomentum van de onderliggende waarde te berekenen. Volgens de RSI-indicator, als een activum een ​​momentum van 70 heeft op de schaal van 0 tot 100, geeft dit aan dat het activum overbought is. Aan de andere kant, als het momentum 30 bereikt, is dit een teken dat het activum oververkocht is. Met behulp van de RSI vindt de handelaar mogelijkheden om te kopen of te verkopen. 

Beste indicator RSI voor daghandel
5 beste technische indicatoren voor daghandel: relatieve sterkte-index

Het is belangrijk op te merken dat er in de loop van de tijd veel verfijningen zijn geweest in RSI. Een van de meest populaire is gedaan door Constance Brown. Ze legde uit dat in de opwaartse trendmarkt het niveau van oversold hoger is dan 30, en in de neerwaartse trendmarkt het niveau van overbought lager is dan 70. Daarom biedt RSI de beste resultaten wanneer het voldoet aan de trend van de de prijs van het actief. 

Als de prijstrend bijvoorbeeld bearish is, moet u rekening houden met bearish RSI-momentumsignalen en als de prijstrend bullish is, is het beter om die RSI-signalen te negeren. Lees meer over strategieën die u kunt maken met behulp van de RSI.

Voordelen van RSI

 • Geeft informatie over de algemene trends van de markt (als deze lager is dan 50, is de markttrend neerwaarts en als deze hoger is dan 50, is de markttrend opwaarts). 
 • Hiermee kunt u oversold- en overbought-voorwaarden begrijpen.
 • Helpt u bij het vinden van koop- of verkoopmogelijkheden.

MACD

MACD (Moving Averages Convergence Divergence) toont de relatie tussen 2 verschillende voortschrijdende gemiddelden van de prijs van een actief. Het is een momentumindicator die wordt gemeten door de 26-periode EMA (exponentieel voortschrijdend gemiddelde) af te trekken van de 12-periode EMA. Het bestaat uit 2 verschillende grafieklijnen en geeft de gemiddelde prijs van het actief aan. In tegenstelling tot andere voortschrijdende gemiddelden, geeft het echter het hoogste gewicht aan de meest recente prijzen in vergelijking met verder gelegen prijzen. 

MACD voor daghandel
5 beste technische indicatoren voor daghandel: voortschrijdende gemiddelden convergentie divergentie

De signaallijn van deze indicator is in feite een 9-daagse EMA die werkt als een trigger voor koop-/verkoopsignalen nadat deze bovenaan de eerste (MACD) regel is uitgezet. 

De MACD-lijn signaleert een bearish trend als deze onder de signaallijn ligt en toont de bullish trend als deze zich boven de signaallijn bevindt. 

Voordelen van MACD

 • Hiermee kunt u snel de richting van kortetermijntrends bepalen.
 • MACD is zeer gemakkelijk te lezen in vergelijking met de meeste andere technische indicatoren.
 • Biedt u de informatie of de bearish of bullish prijsbeweging aan het verzwakken of versterken is.

Bollinger Bands

Bollinger Bands is een andere geweldige technische indicator voor daghandelaren en werd in de jaren tachtig gecreëerd door John Bollinger. In die tijd werd aangenomen dat de volatiliteit statisch was, maar Bollinger Bands toonde aan dat deze dynamisch was.

Deze technische indicator bestaat uit drie verschillende banden die bekend staan ​​als de bovenste, middelste en onderste banden. De middelste band werkt als het voortschrijdend gemiddelde en de onderste en bovenste worden onder en boven de middelste geplaatst. De positionering van de bovenste en onderste banden vertegenwoordigen volatiliteit en worden bepaald door een aanpasbaar aantal standaarddeviaties van de prijs van het activum. 

Bollinger Bands voor daghandel
5 beste technische indicatoren voor daghandel: Bollinger Bands

Het algemene doel van Bollinger Bands is om de handelaren informatie te geven over de prijs van het actief. Het stelt u in staat te begrijpen of de prijs en volatiliteit van het actief relatief hoog of relatief laag zijn. U kunt de relatieve prijs meten door de positie van de huidige prijs van het actief te vergelijken met de banden. Charles Schwab voegde nog een functie toe aan deze indicator, en nu biedt de breedte van de band realtime, visuele informatie over de volatiliteit van het actief.

Voordelen van Bollinger Bands

 • Als de banden breder zijn, is de volatiliteit hoog. Als de banden smaller zijn, is de volatiliteit laag. 
 • Hiermee kunt u bepalen of de prijs van het actief relatief hoog of laag is. 
 • Biedt u de verwachte "normale" volatiliteit/het bereik van prijsacties om uitbraken te identificeren. 

5. Prijs, de laag-1-indicator

Last but not least, onze lijst met de 5 beste technische indicatoren voor daghandel omvat de prijs. Aan het eind van de dag zijn indicatoren afgeleiden van de prijs. Dat resulteert in een achterblijvend effect dat het koop- of verkoopsignaal vertraagt. Als u rechtstreeks naar de prijsactie van een activum kijkt, krijgt u snellere triggers voor bestellingen.

Ondersteunings-/weerstandsniveaus en draaipunten. De huidige en historische prijs van een actief biedt ook enkele waardevolle inzichten die daghandelaren gebruiken. Hier leest u hoe u de prijs als technische indicator kunt gebruiken. 

Ondersteuning

Een ondersteuningsniveau/-lijn is een technische indicator die de prijs van het activum bepaalt waar het mogelijk ondersteuning kan vinden na een val. In eenvoudige bewoordingen geeft het u informatie over het al dan niet herstellen van een actief. 

Weerstand

Het is precies het tegenovergestelde van het ondersteuningsniveau en geeft informatie over de prijs van een actief waar het weerstand zal ondervinden als het stijgt. Met andere woorden, de prijs van een actief daalt meestal na het bereiken van het weerstandsniveau. 

5 beste technische indicatoren voor daghandel: ondersteunings- en weerstandsniveaus

Pivot Points

Ondersteunings- en weerstandsniveaus zijn niet in steen gebeiteld. Als de prijs in een onverwachte richting doorbreekt, kan het ondersteuningsniveau "draaien" in een weerstandsniveau en vice versa. Dit zijn ook zeer waardevolle indicatoren om op te handelen, omdat ze een sterke omkering in de psychologie van de markt vertegenwoordigen met betrekking tot een specifiek prijspunt. Als algemene regel geldt dat hoe langer het duurt om een ​​niveau te doorbreken (steun of weerstand), hoe sterker het nieuwe, tegenoverliggende, gescharnierde niveau is.

Conclusie

Dit zijn de 5 beste technische indicatoren voor daghandel. Wat ze ideaal maakt boven anderen, is hun eenvoud en intuïtieve aantrekkingskracht - het duurt niet lang om ze op te pikken, maar het kan jaren duren om ze onder de knie te krijgen en het is een zeer lonende uitdaging. Bovendien zijn de meeste "complexere" indicatoren bovenop deze fundamentele indicatoren gebouwd, dus als handelaar krijgt u in wezen altijd dezelfde signalen.

Natuurlijk, als het om financiële markten gaat, is niets gegarandeerd, maar dergelijke tools helpen u de kansen in uw voordeel te kantelen. Op de lange termijn, en met voldoende transacties en goed risicobeheer, kan het gebruik van technische indicatoren voor daghandel eenvoudig uw rendement verbeteren en u helpen beter te presteren dan de markt.