Team

Handelen met RSI: de beste technische indicator voor elke dag

Een van de meest voorkomende vragen van nieuwe transacties is: wat is de perfecte handelsindicator?

De perfecte handelsindicator bestaat helaas niet. De voorkeuren van elke handelaar, het tijdsbestek en de marktomstandigheden hebben een directe invloed op de keuze van de beste indicator die in een handelsstrategie moet worden gebruikt.

Als het gaat om het selecteren van handelsindicatoren, maak ik het graag eenvoudig. Fancy en geavanceerde handelsindicatoren kunnen u een hoge nauwkeurigheid geven in specifieke omstandigheden. Aan de andere kant hebben ze ervaring en uitgebreide backtesting van historische resultaten nodig voordat ze worden gebruikt voor live handelen. Ze zijn niet aan te raden voor diegenen die niet adequaat kunnen omgaan met de complexe en gemengde resultaten die deze indicatoren vaak opleveren.

Van een van de meest gebruikte indicatoren, de Relative Strength Index (RSI) is een zeer flexibele optie en biedt vaak nauwkeurige signalen, vooral op langere termijn. De handelaar kan het heel snel opzetten en interpreteren.

Wat is RSI?

Zoals de naam al doet vermoeden, meet de RSI de sterkte van de prijsontwikkeling binnen een bepaald aantal perioden, over het algemeen 14. In dat geval zou de totale tijd die in aanmerking wordt genomen 14 dagen zijn op de daggrafiek, 14 uur op de uurgrafiek, 7 uur op de 30-minutengrafiek, enzovoort... Hier is de formule:

RSI-formule

De formule houdt rekening met het percentage prijsstijgingen in vergelijking met die naar beneden. Het algemene idee is dat hoe sneller de prijs omhoog gaat, hoe waarschijnlijker een terugslag naar beneden.

De RSI is zeer eenvoudig te gebruiken, aangezien de waarde van de indicator slechts tussen 0 en 100 kan liggen, de handelaar kan gemakkelijk overbought en oversold prijsvoorwaarden identificeren.

Hoe de waarden interpreteren?

Over het algemeen geven waarden onder de 30 aan dat de prijs in het recente verleden onder extreme druk stond en waarschijnlijk binnenkort een "reliëfrally" zal ervaren. Aan de andere kant duiden waarden boven 70 op een niveau van overkopen dat snel zou kunnen terugkeren.

RSI overbought en oversold waardelijnen

Hoe eenvoudig het ook lijkt, handelen op basis van deze eenvoudige signalen kan nuttig zijn, maar alleen onder één voorwaarde. De markt moet zich voornamelijk zijdelings bewegen zonder duidelijke trend. Op deze manier zou de RSI worden gebruikt als een tegendraadse indicator, die de waarschijnlijkheid aangeeft dat de prijs van richting verandert. De handelaar zou het actief dan verkopen wanneer de RSI boven de 70 is en het kopen wanneer de waarde onder de 30 daalt.

Hoe zit het als de prijs sterk evolueert? In dit geval verliest de RSI aanzienlijk zijn nauwkeurigheid en kan bijvoorbeeld een signaal geven om te verkopen, terwijl er nog ruimte is voor prijsstijgingen.

Hoe haal je het beste uit RSI?

Het vangen van overbought en oververkochte prijsvoorwaarden is slechts de meest eenvoudige use-case voor de indicator. De RSI geeft veel meer informatie over de prijsontwikkeling, en deze informatie kan in elke marktomstandigheid van belang zijn. 

Alleen kijken naar de waarde van de RSI is een beperkte benadering. Een dynamische analyse biedt een andere manier om naar de trend te kijken, dit keer vanuit het oogpunt van zijn kracht. 

Stel je voor dat je een bal in de lucht gooit. In het begin versnelt de bal snel voor de eerste duw. Maar als de aanvankelijke kracht afneemt, neemt de snelheid van de bal langzaam af totdat de zwaartekracht sterker wordt en de bal terugkeert naar de grond. Dit zeer duidelijke voorbeeld kan ook worden toegepast op activaprijzen. En RSI is de perfecte indicator die de stroom kan meten versnelling van de prijs om de waarschijnlijkheid van een omkering te voorspellen.

Kijkend naar hoe de RSI in de loop van de tijd evolueert, samen met de prijsgrafiek, is het mogelijk om eventuele verschillen tussen de indicator en de prijs te ontdekken. Deze verschillen behoren tot de meest nauwkeurige signalen dat de prijs binnenkort zal terugkeren.

Hoe afwijkingen opsporen?

We kunnen verschillen in twee groepen verdelen, de Klassiek, omafiets en verborgen.

A klassieke stier divergentie gebeurt wanneer de prijs een lager dieptepunt maakt en tegelijkertijd de indicator een hoger dieptepunt plaatst. Dit patroon is meestal een goede indicatie dat de neerwaartse trend aan het afzwakken is en dat er goede kansen zijn op een ommekeer. Aan de andere kant geeft de hogere high van een prijs samen met de lagere high van een RSI aan dat de trend aan het verzwakken is en dat dit een verkoopkans zou kunnen zijn.

Enorme divergentie die het einde van de bearmarkt voor BTC aangeeft

Een verborgen bullish divergentie daarentegen vindt plaats wanneer de prijs een hoger dieptepunt vormt, terwijl de RSI een lager dieptepunt maakt. Hier is een visuele samenvatting van de belangrijkste Bullish-verschillen, meestal vertegenwoordigen ze zeer interessante koopmogelijkheden.

Voornaamste conclusies

  • Houd altijd de RSI in de gaten parallel met de prijsgrafiek voegt het vaak elementen toe voor de analyse 
  • Hoe langer het tijdsbestek, hoe nuttiger de RSI wordt
  • Handel volgens de regel van 30 – 70, maar alleen als de markt over het algemeen niet erg volatiel is
  • Zoek tijdens uptrends en downtrends naar prijsverschillen met de RSI om een ​​idee te krijgen van het momentum van de prijs
  • Handel nooit alleen volgens de RSI, gebruik deze indicator als bevestiging voordat u een transactie aangaat.