Geautomatiseerde cryptohandel

Handelen met RSI: de beste technische indicator voor elke dag

Een van de meest voorkomende vragen bij beginnende transacties is: wat is de perfecte handelsindicator?

De perfecte handelsindicator bestaat helaas niet. De voorkeuren van elke handelaar, het tijdsbestek en de marktomstandigheden hebben een directe invloed op de keuze van de beste indicator die in een handelsstrategie kan worden gebruikt.

Als het gaat om het selecteren van handelsindicatoren, maak ik het graag eenvoudig. Fancy en geavanceerde handelsindicatoren kunnen u onder specifieke omstandigheden een hoge nauwkeurigheid bieden. Aan de andere kant hebben ze ervaring en uitgebreide backtesting van historische resultaten nodig voordat ze voor live handelen kunnen worden gebruikt. Ze zijn niet aan te raden voor degenen die niet adequaat kunnen omgaan met de complexe en gemengde resultaten die deze indicatoren vaak opleveren.

Van de meest gebruikte indicatoren is de Relative Strength Index (RSI) is een zeer flexibele optie en biedt vaak nauwkeurige signalen, vooral op langere termijn. De handelaar kan het zeer snel instellen en interpreteren.

Wat is RSI?

Zoals de naam doet vermoeden, meet de RSI de sterkte van de prijsontwikkeling binnen een bepaald aantal perioden, meestal 14. In dat geval zou de totale tijd die in aanmerking wordt genomen 14 dagen zijn op de dagelijkse grafiek, 14 uur op de uurgrafiek. 7 uur op de 30-minutengrafiek, enzovoort… Hier is de formule:

RSI-formule

De formule houdt rekening met het percentage van de prijsstijgingen in vergelijking met de koersdalingen. Het algemene idee is dat hoe sneller de prijs omhoog gaat, des te waarschijnlijker het is dat de koers weer naar beneden gaat.

De RSI is heel eenvoudig te gebruiken, omdat de waarde van de indicator slechts tussen 0 en 100 kan liggen. De handelaar kan gemakkelijk overbought- en oververkochte prijsomstandigheden identificeren.

Hoe de waarden interpreteren?

Over het algemeen duiden waarden onder de 30 erop dat de prijs in het recente verleden onder extreme druk heeft gestaan ​​en waarschijnlijk binnenkort een “opluchtingsrally” zal meemaken. Aan de andere kant duiden waarden boven de 70 op een niveau van overkoop dat snel zou kunnen omkeren.

RSI overbought en oververkochte waardelijnen

Hoe eenvoudig het ook lijkt, handelen op basis van deze eenvoudige signalen kan nuttig zijn, maar alleen onder één voorwaarde. De markt moet zich grotendeels lateraal bewegen, zonder duidelijke trend. Op deze manier zou de RSI worden gebruikt als een tegendraadse indicator, die de waarschijnlijkheid aangeeft dat de prijs van richting verandert. De handelaar zou het actief vervolgens verkopen wanneer de RSI boven de 70 komt en het kopen wanneer de waarde onder de 30 daalt.

Hoe zit het als de prijs een sterke trend vertoont? In dit geval verliest de RSI aanzienlijk zijn nauwkeurigheid en kan deze bijvoorbeeld een signaal geven om te verkopen, terwijl er nog steeds ruimte is voor prijsstijgingen.

Hoe haal je het beste uit RSI?

Het opvangen van overbought- en oververkochte prijsomstandigheden is slechts de meest eenvoudige use-case voor de indicator. De RSI biedt veel meer informatie over de prijsontwikkeling, en deze informatie kan onder alle marktomstandigheden van belang zijn. 

Alleen kijken naar de waarde van de RSI is een beperkte benadering. Een dynamische analyse biedt een andere manier om naar de trend te kijken, dit keer vanuit het oogpunt van de kracht ervan. 

Stel je voor dat je een bal in de lucht gooit. In eerste instantie versnelt de bal snel voor de eerste duw. Maar dan, naarmate de initiële kracht afneemt, neemt de snelheid van de bal langzaam af totdat de zwaartekracht sterker wordt en de bal terugkeert naar de grond. Dit zeer duidelijke voorbeeld kan ook worden toegepast op activaprijzen. En RSI is de perfecte indicator die de stroom kan meten versnelling van de prijs om de waarschijnlijkheid van een omkering te voorspellen.

Als we kijken hoe de RSI in de loop van de tijd samen met de prijsgrafiek evolueert, is het mogelijk om eventuele verschillen tussen de indicator en de prijs te ontdekken. Deze verschillen behoren tot de meest nauwkeurige signalen dat de prijs binnenkort zal terugkeren.

Hoe afwijkingen opmerken?

We kunnen de verschillen in twee groepen verdelen: de Tijdloos en verborgen.

A klassieke stierdivergentie gebeurt wanneer de prijs een lager dieptepunt bereikt en tegelijkertijd de indicator een hoger dieptepunt plaatst. Dit patroon is doorgaans een goede indicatie dat de neerwaartse trend aan het verzwakken is en dat er goede kansen zijn op een omkering. Aan de andere kant geeft het hogere hoogste punt van een prijs samen met het lagere hoogste punt van een RSI aan dat de trend verzwakt en dat dit een verkoopkans zou kunnen betekenen.

Enorme divergentie die het einde van de bearmarkt voor BTC aangeeft

Een verborgen bullish divergentie vindt daarentegen plaats wanneer de prijs een hoger dieptepunt vormt, terwijl de RSI een lager dieptepunt bereikt. Hier is een visuele samenvatting van de belangrijkste bullish-verschillen. Meestal vertegenwoordigen ze zeer interessante koopmogelijkheden.

Voornaamste conclusies

  • Houd de RSI altijd in de gaten Parallel aan de prijsgrafiek voegt het vaak elementen toe voor de analyse 
  • Hoe langer het tijdsbestek, hoe nuttiger de RSI wordt
  • Handel volgens de regel van 30 – 70, maar alleen als de markt over het algemeen niet erg volatiel is
  • Zoek tijdens opwaartse en neerwaartse trends naar prijsverschillen met de RSI om een ​​idee te krijgen van het momentum van de prijs
  • Handel nooit alleen volgens de RSI, gebruik deze indicator als bevestiging voordat u een transactie aangaat.