Geautomatiseerde cryptohandel

ETH Het is tijd?

Het komt zelden voor dat deze kolom begint met een diagram van Ethereum. Op het eerste gezicht lijkt het nu een nog vreemder moment om dit te doen. Terwijl BTC een >2x aanloop kende en projecten als Solana veelvouden groeiden, viel ETH op als de zogenaamde ‘meest gehate munt’ van de cyclus tot nu toe. Het lijkt er echter op dat de tijd om dit verhaal te veranderen snel nadert.

Vier belangrijke drijfveren vallen op. Eerst en vooral komt de ETH ETF-deadline voor de SEC eraan. Hoewel de SEC zijn besluit over de aanvraag van BlackRock heeft uitgesteld, zal de Amerikaanse toezichthouder voor de financiële markten eind mei zijn besluit moeten nemen. Aangezien het BTC jaren heeft geduurd voordat er eindelijk een ETF op de markt kwam, is goedkeuring niet gegarandeerd. Maar de speculatie alleen al zou opwinding moeten garanderen.

Op een meer fundamenteel langetermijnniveau is ETH echter een deflatoir actief sinds de fusie en overgang naar Proof of Stake. Er wordt tijdens transacties meer ETH verbrand dan er door de uitgifte wordt gecreëerd. Ethereum wordt ook op andere manieren uit het circulerende aanbod verwijderd: terwijl het verhaal van ‘herstellen’ steeds heftiger wordt, is voor meer dan $4 miljard aan ETH opgesloten in protocollen zoals Eigenlayer om extra opbrengst te verdienen in ruil voor het uitbreiden van de Ethereum-beveiliging naar andere ketens. Meer ETH wordt opgesloten in Bridges, Layer 2s, als onderpand, enzovoort. Een groeiende vraag naar ETH wordt geconfronteerd met een steeds groter tekort aan aanbod. Het is onnodig om te zeggen dat Ethereum als protocol zeer winstgevend is. Verschillende projecten, handelaars en algemene netwerkdeelnemers die betalen voor 'blokruimte' zorgen voor een jaarlijkse winst van $2.4 miljard. In een sector die niet bekend staat om zijn sterke fundamentele factoren zijn deze cijfers moeilijk te beargumenteren.

Wat betekent dit voor de korte- en middellangetermijnvooruitzichten van Ethereum? Als handelaars zitten we niet in het voorspellingsspel, maar in het kansenspel. Onverwachte gebeurtenissen kunnen gepaard gaan met een breder marktmacrorisico of een plotseling besluit van de SEC om ETH tot een effect te verklaren. Maar afgezien van onvoorziene verrassingen zijn de vooruitzichten goed.