Geautomatiseerde cryptohandel

Stieren geliquideerd

Er is één ding dat beginnende handelaren zelden begrijpen over bullmarkten. Handelaren kunnen in een bullmarkt evenveel geld verliezen als in een bearmarkt. Deze week herinnerde ons aan de brutale volatiliteit die crypto zowel geliefd als gevreesd maakt. De markt raakte kortstondig in een neerwaartse spiraal na een afwijzing net boven het vorige recordniveau van $69,000. De Bitcoin de prijs vond toen weer zijn voeten en marcheerde weer omhoog. Maar niet zonder menig handelaar met een agressieve longpositie met hefboomwerking te liquideren.

Bullmarkten in crypto zijn gevoelig voor snelle en steile dalingen, waar ze doorgaans snel van herstellen. Gebieden met veel verkopen veroorzaken deze dalingen, waardoor andere handelaren nog meer gaan verkopen, wat resulteert in een cascade-effect. Een van deze gebieden was de vorige Bitcoin All-Time-High-prijs. De spothandel zou er niet door worden beïnvloed, maar een kleine prijsdaling doorbreekt weddenschappen met een hoge hefboomwerking, omdat er niet genoeg onderpand is om hun dalende posities te dekken. Dit leidt tot meer verkopen en gedwongen sluitingen. We zagen dinsdag het eerste grote voorbeeld van een ‘liquidatiecascade’ in deze bullmarkt. De gebeurtenis verwijderde oruim $3 miljard aan openstaande rente in Bitcoin, waardoor dit de grootste liquidatiegebeurtenis van de afgelopen zes maanden is.

Het financieringspercentage vereist 'zuivering' om prijsbewegingen op de langere termijn in stand te houden. Financieringstarieven worden gebruikt op termijnmarkten waar hefboomwerking zowel long- als shortposities kan aanmoedigen. De futuresprijs van het actief zal overeenkomen met de spotprijs van de index. Vóór de reset bedroeg de financiering voor alle activa ongeveer 100% JKP. Na de aanvankelijke daling daalde het tarief binnen een paar uur naar 20% APR. Shorten wordt minder aantrekkelijk en winstgevend als de financiering lager is. Maar de hogere financieringspercentages zullen waarschijnlijk aanhouden. BTC en andere valuta zullen opnieuw door handelaren worden verlangd terwijl ze naar nieuwe hoogtepunten streven. Dat is de formule van een bullmarkt.

In voorgaande cycli gingen prijscorrecties gepaard met een zekere mate van vertrouwenswinst als gevolg van de noodzaak om de financieringstarieven te herzien. Deze cyclus zorgde echter voor een extra laag comfort door de schijnbaar eindeloze spotvraag van ETF's. Blackrock's IBIT kende deze week dinsdag een instroom van $788 miljoen – een nieuw record. De gecombineerde netto-instroom van de ETF's bedroeg $648 miljoen – het derde hoogste. Het handelsvolume van ETF's heeft ook de $10 miljard overschreden, waarbij handelaren profiteren van de volatiliteit. Het is niet verwonderlijk dat handelaren de prijsdaling snel opkochten. We blijven stevig in het bullmarktgebied. Maar houd er rekening mee dat als u uw positie te veel gebruikt, u er spijt van kunt krijgen.