Geautomatiseerde cryptohandel

Stealth-bewegingen, marktgroeven

In een wereld waar de polsslag van de mondiale financiële wereld nooit stilstaat, golft er een seismische verschuiving vanuit het hart van het Amerikaanse monetaire systeem. In 2022 maakte de Federal Reserve een gedurfde stap om haar kolossale balans van $ 9 biljoen af ​​te slanken, wat het begin van Quantitative Tightening (QT) inluidde. Maar in tegenstelling tot de verwachtingen waren de effecten van QT op activaprijzen subtieler dan verwacht. Nu het Amerikaanse ministerie van Financiën aan de zijlijn staat, staat het centraal en leidt het een periode van nog strengere kwantitatieve verkrapping. 

Binnen de ingewikkelde gangen van financiële engineering hebben de monetaire autoriteiten discreet de liquiditeit opgevoerd, een maatregel die erop gericht was een dreigende bankencrisis af te wenden - een strategie die toepasselijk "Stealth Quantitative Easing" wordt genoemd. Terwijl QT's primaire doel was om de liquiditeit te verminderen, compenseerden strategische acties van de US Treasury, zoals het verminderen van de algemene rekening en voornamelijk het uitgeven van kortlopende staatsobligaties, op intrigerende wijze de impact van QT. Door deze onverwachte veerkracht van de Amerikaanse economie krabden veel economen zich achter het hoofd. Maar terwijl 2023 zich ontvouwt, is er een verschuiving voelbaar. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft op subtiele wijze de kracht van QT versterkt door een groter aantal schatkistpapier en obligaties vrij te geven, waardoor nieuwe complexiteiten op de markt kwamen. Wanneer deelnemers deze obligaties kopen, kunnen ze contant geld gebruiken, schulden aangaan of andere activa verkopen. Aangezien schatkistpapier een laag looptijdrisico heeft, zijn marktdeelnemers meer geneigd om contant geld te gebruiken of schulden aan te gaan. De grotere renteblootstelling van schatkistpapier en obligaties zorgt er echter voor dat marktspelers hun risico heroverwegen, wat er vaak toe leidt dat ze activa verkopen om het extra risico te compenseren, wat resulteert in verdere verkrapping. 

Deze verschuiving roept een prangende vraag op: wie stuurt echt de koers van QT? Is het de Federal Reserve of de US Treasury? Terwijl de Schatkist risicovollere obligaties vrijgeeft, merken marktpartijen dat ze haastig hun strategieën moeten aanpassen om deze nieuwe onzekerheden te verminderen. 

Hier is de wending: ondanks de monumentale verschuivingen en geheime operaties, is het misschien niet genoeg om de aanhoudende aandelenrally van dit jaar te laten ontsporen, aangezien er een storm aan de horizon zou kunnen opkomen. Naarmate we verder gaan, moeten beleggers zich schrap zetten voor een tijdperk van onvoorspelbaarheid, waarin markttrends conventionele wijsheid tarten en monetaire acties voortdurend lang gekoesterde overtuigingen uitdagen. De financiële dans tussen versoepelen en verkrappen duurt voort.

Dit sentiment wordt verder geaccentueerd naarmate beleggers de notulen van de recente FOMC-bijeenkomst in juli analyseren. Uit de aantekeningen blijkt dat ambtenaren zich meer zorgen maken over dreigende inflatiedreigingen, wat een oproep suggereert voor meer assertieve monetaire interventie. Op dit moment ziet de beleggersconsensus slechts een kans van 13% dat de Fed de rente verhoogt tijdens de komende assemblee in september.

Zoals de cryptomarkt herhaaldelijk heeft gesuggereerd om de stagnatie in de zomer te doorbreken, lijkt de consolidatie die meer dan twee maanden heeft geduurd nog steeds te domineren. Vanuit technisch oogpunt heeft het wigpatroon waarin Bitcoin sinds het dieptepunt van november handelt zojuist een cruciaal punt bereikt, aangezien het door zijn trendlijnondersteuning is afgebroken. Historische gegevens van de grafiek lieten veel bulls hopen op een rally richting de weerstand van $34,000, aangezien in de vorige drie gevallen dat Bitcoin zijn trendlijnondersteuning graasde, het met respectievelijk 46%, 47% en 26% steeg. Deze interactie met de ondersteuning bood een ideaal venster voor een longpositie op Bitcoin, maar de stieren verloren dit gevecht van de beren. Het volgende sleutelniveau lijkt rond de $ 25,000 te liggen, wat de stieren zullen proberen vast te houden voordat ze teruggaan naar $ 30,000.

Bekijk de grafiek op TradingView hier.