El Salvador accepteert Bitcoin als wettig betaalmiddel
Team

El Salvador accepteert Bitcoin als wettig betaalmiddel - wat betekent het voor opkomende landen?

Ondanks de marktvolatiliteit lijken cryptocurrencies elke dag meer te worden de toekomst van financiën. 2020 was het jaar waarin bedrijfsinstellingen Bitcoin begonnen te verzamelen. In 2021 kan het tijd zijn voor landen om cryptocurrencies te omarmen. Nu El Salvador Bitcoin accepteert, is de vraag: wie komt er hierna?

Accumulatie van buitenlandse reserves - diversifiëren met Bitcoin?

Na de eerste schok veroorzaakt door de uitbraak van covid-19 in maart 2020, keert de internationale handel terug naar het niveau van voor de pandemie en profiteren landen als El Salvador ervan. Sinds het in 2001 besloot de Amerikaanse dollar (USD) als officiële munteenheid in te voeren, heeft het fiscale en monetaire beleid van de VS een diepgaande invloed gehad op de Salvadoraanse economie. Uit de gegevens blijkt duidelijk dat de recente waardevermindering van de USD, veroorzaakt door forse stimuleringsmaatregelen en expansief monetair beleid, een aanzienlijke impact heeft gehad op de lopende rekening van El Salvador – de som van alle nettotransacties tussen een land en de rest van de wereld. 

De groei van de lopende rekening van El Salvador. Bron: handelseconomie.com

Een goedkopere USD impliceert dat goederen in El Salvador aantrekkelijker zijn voor buitenlandse consumenten, terwijl import duurder wordt. Dit economische fenomeen heeft ertoe geleid dat de lopende rekening van dit kleine Midden-Amerikaanse land zijn hoogste punt ooit heeft bereikt, waardoor: een exponentiële toename van de externe reserves bij de nationale centrale bank.

Maar hoe verhoudt dit alles zich tot de historische aankondiging dat El Salvador nu Bitcoin als wettig betaalmiddel accepteert? 

Welnu, de stijgende inflatie tast de koopkracht van de USD aan. Het omzetten van een deel van dit overschot aan vreemde valuta in BTC met het vooruitzicht op prijsstijgingen zou hen dus niet alleen in staat stellen de samenstelling van hun reserves te diversifiëren, maar zou ook fungeren als een afdekking tegen de waardevermindering van de USD.

Overmakingen - Hoe Bitcoin de intermediaire kosten zal verlagen

De Salvadoraanse economie is sterk afhankelijk van geldovermakingen die door haar onderdanen in het buitenland naar huis worden gestuurd. Bovendien woont ongeveer een kwart van de bevolking van het land in de VS, en alleen al in 2020, ze stuurden meer dan $ 6 miljard aan overdrachten naar huis - wat neerkomt op meer dan 20% van het BBP.

Overmakingen van El Salvador. Bron: handelseconomie.com

Daarom wees de president van El Salvador, Nayib Bukele, erop dat een opmerkelijk deel van deze geldovermakingen verloren gaat aan tussenpersonen. in een tweet dat, door Bitcoin te gebruiken, meer dan een miljoen huishoudens met een laag inkomen een aanzienlijke toename van hun vermogen zouden ervaren.

Door zijn aard worden betalingen in Bitcoin uitgevoerd op een peer-to-peer-basis, waardoor de tussenpersoonkosten worden bespaard. Met het nieuws dat El Salvador Bitcoin accepteert, kunnen verschillende andere opkomende landen over de hele wereld hetzelfde pad volgen. Voor de meeste ontwikkelingslanden maken geldovermakingen een aanzienlijk deel uit van hun BBP, vaak beschouwd als meer dan 10% van de totale economische output.

De stijgende kosten van schulden en kapitaaluitstroom - zal Bitcoin de redding zijn?

De escalerende prijsgroei in toonaangevende economieën, met name de VS, voedt de verwachtingen van beleggers over renteverhogingen. Dat zou leiden tot hogere obligatierendementen, waardoor de schuldkosten voor ontwikkelingslanden stijgen, aangezien beleggers hogere rendementen eisen.

Kijkend naar de recente exponentiële groei van de buitenlandse schuld in El Salvador, kunnen sommigen overwegen om een ​​potentiële prijsstijging van Bitcoin tot USD te benutten, zowel als bescherming tegen deze stijging van de kosten van in USD luidende schulden, als als een manier om het goedkoper te maken om reeds bestaande financiële verplichtingen teniet te doen.

De buitenlandse schuld van El Salvador. Bron: handelseconomie.com

Dat zou een haalbare optie kunnen zijn die dezelfde logica kan toepassen op veel ontwikkelingslanden, vooral die met hun valuta sterk afhankelijk van de kosten van buitenlandse schulden, zoals Argentinië, Venezuela, Brazilië en Turkije.

In de meeste gevallen zijn deze nationale valuta sinds het begin van de pandemie aanzienlijk in waarde gedaald. Mocht de Amerikaanse economie sneller herstellen dan zij, dan zou dit leiden tot uitstroom uit hun hoofdsteden en uiteindelijk tot een zwakkere valuta. Daarom kan het toevoegen van Bitcoin aan hun balans een effectieve manier blijken te zijn om een ​​buitensporige waardevermindering van de nationale reserves te voorkomen en tegelijkertijd de stijging van de kosten voor het lenen en terugbetalen van uitstaande schulden te verminderen.

Financiële inclusie - Hoe Bitcoin economisch zal werken?
welvaart

El Salvador is een klein ontwikkelingsland en het grootste deel van de bevolking heeft geen financiële opleiding genoten. Veel burgers hebben geen traditionele bankrekeningen en hebben geen toegang tot de meest elementaire financiële diensten, waaronder spaar- en kredietlijnen.

De heer Bukele verklaarde echter dat El Salvador, door Bitcoin als aanbesteding te accepteren, mensen in staat zou stellen online digitale portemonnees te maken met smartphones. Vandaar, adoptie van cryptocurrency biedt meer financiële inclusie in het hele land, waardoor mensen hun zakelijke activiteiten en economische productiviteit kunnen uitbreiden door een groter deel van de bevolking in de financiële sector te betrekken. 

Financiële inclusie is een kritieke kwestie in alle landen en vooral in de ontwikkelingslanden. Zo houden veel landen in Zuid-Amerika, evenals in Azië, de beweging van El Salvador nauwlettend in de gaten.

Desalniettemin zal alleen de tijd uitwijzen of dit historische moment zal verlopen zoals de heer Bukele had verwacht. In de tussentijd lijken El Salvadorianen klaar om de toekomst van hun land op te bouwen met cryptocurrencies als kern.