bitcoin voor dummies
Team

Bitcoin voor dummies – Alles wat u als beginner moet weten over Bitcoin

“Ik ben hier voor de technologie!” Dat is de claim van veel crypto-investeerders. En jij? Ben je alleen toegetreden tot de crypto-ruimte vanwege de verleidelijke winstmogelijkheden? Of wil je deelnemen aan de nieuwe digitale revolutie? Soms is het goed om dingen in perspectief te plaatsen. Neem een ​​stap terug van de dagelijkse prijsvolatiliteit. Hier is een korte handleiding over Bitcoin voor dummies. Dit zijn de belangrijkste concepten die u moet weten over de meest waardevolle cryptocurrency op de markt.

Hoe Bitcoin werkt

Laten we deze Bitcoin voor dummies-gids vanaf de basis beginnen. Bitcoin is geboren als een alternatief betalingssysteem, ook beschouwd als de eerste cryptocurrency. Satoshi Nakamoto ontwikkelde Bitcoin als een gedecentraliseerd alternatief voor de traditionele financiële infrastructuur. De whitepaper van Bitcoin, die in 2008 werd uitgebracht, is een must-read voor iedereen die echt wil begrijpen wat Bitcoin tegenwoordig vertegenwoordigt.

Bitcoin-witboek van Satoshi Nagamoto

Als beginner hoef je de technische aspecten van Bitcoin niet te begrijpen om het te gebruiken. Dit zijn de twee belangrijkste aspecten om rekening mee te houden.

 • Het netwerk is volledig gedecentraliseerd. Dat betekent dat alle transacties openbaar toegankelijk zijn en dat er geen centrale instantie is die de bevestigingen valideert of beheert. U kunt hier meer lezen over het consensusalgoritme van Bitcoin.
 • Het aanbod van Bitcoin is vast. Er zullen slechts 21 miljoen munten op de markt beschikbaar zijn, wat een element van schaarste introduceert dat aanzienlijke waarde toevoegt aan het netwerk.

Waarom transacties veilig zijn

Ondanks de informatie die in de media rondgaat over de volatiliteit van cryptocurrencies, is Bitcoin veiliger in vergelijking met sommige financiële systemen. De onderliggende technologie, bekend als de blockchain, is een openbaar en gedecentraliseerd grootboek dat wordt beveiligd door cryptografie. Iedereen kan een transactie indienen of valideren zonder censuur, zolang de deelnemers de regels van het netwerk respecteren.

Zodra een miner een blok valideert, zijn alle inbegrepen transacties vrijwel onmogelijk om terug te draaien. Hoe meer blokken de eerste bevestiging volgen, hoe moeilijker het is om die transacties te manipuleren.

Het netwerk van Bitcoin is ontworpen om elke tien minuten blokken te valideren. Dat is een gemiddelde doelstelling. Bij het verzenden van een transactie vraagt ​​het netwerk om de maximale vergoeding aan te geven die u bereid bent te betalen om de transactie te bevestigen. Omdat miners de prikkel hebben om blokken te minen om de transactiekosten te innen, geldt: hoe hoger de vergoeding die u betaalt, hoe sneller de bevestigingen zullen zijn.

Bitcoins overzetten

Door decentralisatie en het ontbreken van een tussenpersoon die de transacties beheert, bent u volledig verantwoordelijk voor elke overdracht. 

Het belangrijkste bij het overzetten van Bitcoin is het adres van de ontvanger. Als vuistregel voor Bitcoin voor dummies moet u enkele van de meest voorkomende valkuilen vermijden om ervoor te zorgen dat u een veilige transactie heeft en om te voorkomen dat u uw geld verliest.

 • Controleer altijd het netwerk dat u gebruikt om er zeker van te zijn dat de bestemmingsportefeuille zich in dezelfde keten bevindt. Het verzenden van geld op het verkeerde netwerk, zoals het verzenden van Bitcoins naar een op Etheruem gebaseerd adres, zal leiden tot verlies van uw munten.
 • Controleer altijd het bedrag dat u verstuurt. Het instellen van een teveel aan munten kan resulteren in een permanent verlies. Tenzij u de ontvanger kent, krijgt u de extra munten die u hebt verzonden misschien nooit terug.
 • Let altijd op het bestemmingsadres. Als u een verkeerd adres instelt, gaat het geld verloren. Pas ook op voor oplichters of hackers die proberen het bestemmingsadres te wijzigen om uw geld te stelen.

Om deze fouten te voorkomen en uw geld veilig te stellen, moet u ervoor zorgen dat u de stappen volgt om de transactie te beveiligen.

 • 1. Kopieer en plak het adres - dit elimineert fouten bij het schrijven van het adres.
 • 2. Controleer of het gekopieerde adres bestaat – bezoek a blockchain ontdekkingsreiziger, plak het adres in de zoekbalk en je zult zien of het adres bestaat of niet.
 • Controleer het adres driemaal - zorg ervoor dat de eerste en laatste tekens van het adres overeenkomen met de originele portemonnee waarnaar u de munten verzendt.
Bitcoin-transacties op de blockchain
Hoe transacties op de blockchain verschijnen. Referentienummer

Bitcoins opslaan

Er zijn verschillende manieren waarop u Bitcoin kunt opslaan. De meeste beginners vertrouwen op beurzen om hun geld op te slaan, maar veiligheid is afhankelijk van de beveiligingsinfrastructuur van de beurs. Uitwisselingen worden vaak gehackt en er is zelden een veiligheidsverzekering om uw geld te beschermen. Overweeg daarom om de munten alleen op grote beurzen met een sterke reputatie op te slaan. Als u een langetermijnbelegger bent, moet het aanhouden van munten op een beurs ook als een tijdelijke optie worden beschouwd, vooral als u niet vaak transacties uitvoert.

Als u niet weet waar u moet beginnen, Binance is een uitstekende optie voor beginners.

Als je munten op een beurs aanhoudt, bezit je ze technisch gezien niet. De uitwisseling heeft de verplichting om u op uw verzoek toegang te geven tot de fondsen. Aan de andere kant kunt u overwegen uw munten te verplaatsen naar een niet-bewarende portemonnee, waardoor u volledige controle over uw geld heeft. 

Kluis biedt hardware wallets

Beste manieren om Bitcoin op te slaan

De veiligste manier om bitcoins op te slaan zou in een Bitcoin-portemonnee moeten zijn. De verschillende soorten portemonnees zijn:

 • Papieren portemonnees - u drukt een privésleutel of de bijbehorende QR-code op papier af en u kunt deze beschermen tegen spionageogen.
 • Hot wallets – deze worden op je smartphone of pc geïnstalleerd en zijn verbonden met internet, vandaar de naam. Guarda is een van de beste opties om Bitcoin op te slaan en tientallen andere cryptocurrencies.
 • Hardware/Cold wallets – deze wallets zijn niet verbonden met internet, dus er is minder risico voor een hacker om uw geld te stelen. Ledger is een van de meest bekende hardware wallets op de markt.
 • Multi-sig-portefeuilles - deze vereisen meer dan één persoon om de transacties te autoriseren. Zie het als een gezamenlijke rekening waarbij meerdere handtekeningen worden gevraagd om Bitcoin over te dragen of te ontvangen.
 • Hiërarchisch deterministische (HD) portefeuilles zijn technischer en hebben sterk beveiligde referenties, en je hebt een patroon of een wachtwoord nodig om ze te openen. Ze genereren verschillende privésleutels en maskeren ze zodat ze eruitzien als gewone sleutels.

Het type portemonnee dat u kiest om uw bitcoins op te slaan, is afhankelijk van uw technische expertise en het type transacties dat u afhandelt. Elk heeft zijn voor- en nadelen, maar hot- en hardware-wallets voldoen meestal aan de behoeften van beginnende beleggers.

De toekomst van Bitcoin voor dummies

Bitcoin heeft prijsschommelingen overleefd en is momenteel de meest waardevolle cryptocurrency. Hoewel een prijsdaling u demotiveert, vindt Bitcoin altijd een manier om verloren waarde terug te winnen en te overtreffen om nieuwe prijsklassen te bereiken. 

Satoshi's droom was om een ​​valuta te creëren die vrij was van manipulatie, maar het lijkt erop dat de nieuwigheid tanende is.

Tegenwoordig is Bitcoin aanzienlijk geëvolueerd van het oorspronkelijke idee. Elk jaar komen er meer use-cases bij. Overheden over de hele wereld omarmen deze nieuwe technologie en El Salvador erkent het als een officieel wettig betaalmiddel. 

Bitcoin ligt op schema om wereldwijd mainstream te worden onder particuliere beleggers. Tegelijkertijd, instellingen erkennen ook het belang van Bitcoin als een nieuwe opkomende beleggingscategorie.

Conclusie

De opkomst van Bitcoin heeft de technologische vooruitgang versneld. Mijnbouw wordt efficiënter en dit zal aanleiding geven tot de volgende financiële revolutie. Het doel van deze gids Bitcoin voor dummies is om licht te werpen op de ware aard van Bitcoin, waarbij prijsgedreven overwegingen op de korte termijn worden onderscheiden. 

Als het gaat om het kiezen van de portefeuilles en uitwisselingen, moet u uw due diligence doen. Kennis in de crypto-ruimte is het meest waardevolle bezit. Wanneer je het voorzichtig en vanuit het oogpunt van kennis benadert, zal Bitcoin voor je werken.

Ben je hier tenslotte voor de technologie of zo?