Team

Waarom Stablecoins belangrijk zijn?

Volgens de Engelse filosoof; John Locke, alles is in beweging. Deze verklaring is altijd waar voor de betalingen en wereldwijde financiële systemen waar de dingen de afgelopen tien jaar aanzienlijk zijn veranderd. Mensen hebben steeds meer handige, veilige en onmiddellijke betalingsopties ontdekt met uitgebreide innovatie.   

Door deze innovaties heeft het traditionele banksysteem te maken gehad met veel verstoringen van startups en grote technologiebedrijven. Deze "verstoringen" hebben geleid tot wijdverbreide en efficiënte grensoverschrijdende retailbetalingsoplossingen. Een van de vele verstoringen is de komst van stablecoins. 

In de afgelopen twee jaar zijn stablecoins aanzienlijk populairder geworden en zijn nieuwsgierige investeerders in de wereld van stablecoins terechtgekomen. De meeste handelaren geven toe dat het een geweldige manier is om in balans te blijven in een altijd volatiele cryptocurrency-markt. 

We zullen alles doornemen wat u moet weten over stablecoins. We zullen u ook vertellen waarom stablecoins ertoe doen en hoe u ze in uw beleggingsportefeuille kunt gebruiken en winst kunt maken. 

Wat is een Stablecoin?

In cryptocurrency is de waarde van een munt gebaseerd op de totale marktwaarde. De marktwaarde wordt beïnvloed door de krachten van vraag en aanbod. Deze krachten worden voornamelijk beïnvloed door het vertrouwen dat handelaren hebben in een bepaalde cryptocurrency.

In tegenstelling tot cryptocurrencies worden Stablecoins vaak ondersteund door tastbare activa die verifieerbaar zijn op de Blockchain of door de onthullingen van de juiste organisatie.

Met de stabiliteit die stablecoins bieden en de onmiddellijke verwerking en beveiliging die de blockchain biedt, lijkt het er ook op dat er in de toekomst veel stablecoins zullen rondgaan. 

Met stablecoins kan de financiële wereld de grenzen tussen fiat-valuta's, zoals de Amerikaanse dollar en cryptocurrencies, doen vervagen.

Soorten Stablecoins

Hoewel dat niet de belangrijkste focus van dit artikel is, zullen we kort ingaan op de belangrijkste soorten stablecoins. Dit geeft ons een beter begrip van hoe stablecoins werken.  

Door Fiat ondersteunde stablecoins

De eerste soorten stablecoins worden ondersteund door fiat-valuta's die zijn uitgegeven door een centrale bank. In dit geval is de stablecoin gewoon een weergave van dezelfde onderpandstructuur van deze valuta. U kunt bijvoorbeeld een deel van een echte valuta zoals de USD bezitten door de stablecoin aan te houden die wordt ondersteund door een één-op-één-ratio ten opzichte van de dollar. 

Om een ​​door fiat gedekte stablecoin te liquideren, hoeft u alleen maar de stablecoin te vernietigen en uw USD-equivalent op te nemen. Dit is geweldig omdat u er zeker van kunt zijn dat de waarde de digitale weergave van de Amerikaanse dollar is. 

Soms zijn er twijfels over het bestaan ​​van reserves (ik kijk naar jou, Tether ...), maar de afgelopen maanden zijn de openbaarmakingen over activa die worden gebruikt voor backing toegenomen voor enkele van de belangrijkste door fiat-backed stablecoins zoals USDC.  

Stablecoins met crypto-ondersteuning

Zoals de naam al aangeeft, werken door Crypto ondersteunde stablecoins op dezelfde manier als door fiat ondersteunde. Het verschil is echter dat deze stablecoins worden ondersteund door een andere cryptocurrency. 

Een ander verschil is de verhouding tussen het onderpand en de stablecoin. Dit is een gevolg van de instabiliteit van crypto in vergelijking met fiat-valuta's. 

Met fiat-valuta's zoals de dollar bent u zeker van een één-op-één-verhouding. Door crypto ondersteunde stablecoins hebben echter een hogere onderpandsratio. 

Daarom hangt de waarde van een crypto-backed stablecoin af van de waarde van de cryptocurrency in kwestie. Op deze manier bestaat het hele systeem op de blockchain en kan het veel use-cases hebben. 

Prominente voorbeelden zijn munten als DAI en RAI.

Niet of gedeeltelijk gedekte stablecoins 

In tegenstelling tot beide hierboven genoemde soorten stablecoins, vervullen deze soorten stablecoins de functies van een centrale bank met behulp van slimme contracten. Deze contracten worden gemonitord met behulp van AI-aangedreven algoritmen die de prijzen van deze stablecoins volgen. 

In gevallen waarin valuta's zoals de Amerikaanse dollar of Ether instorten, zouden niet-gecollateraliseerde stablecoins in theorie overleven als een manier om waarde op te slaan.

FRAX is een goed voorbeeld van een gedeeltelijk door onderpand gedekte stablecoin.

Nu we de soorten stablecoins kennen, laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire stablecoins op de markt:

USDT 

Deze stablecoin, ook bekend als Tether, is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en handhaaft een 1-op-1-verhouding met de Amerikaanse dollar. Het is een op blockchain gebaseerde cryptocurrency waarvan de tokens altijd gelijk zijn aan USD $ 1.00.

Tether is ook een belangrijke bron van liquiditeit voor de cryptomarkt. Volgens CryptoCompare vond 57% van de bitcoin-handel in februari 2021 plaats tegen USDT. De USDT is ontworpen als zowel een opslagmedium als een manier om waarde op te slaan.    

Op basis van zijn marktwaarde van meer dan $ 78 miljard in februari 2022, is Tether de op twee na grootste cryptocurrency ter wereld. 

Hoewel het vermeldenswaard is dat er enige zorgen zijn met Tether, omdat beleggers zich zorgen maken dat Tether mogelijk niet genoeg dollarreserves heeft om zijn dollarkoppeling van ongeveer $ 78 miljard te ondersteunen.

USDC (een gereguleerde stabiele munt)

De USD-munt (USDC) is ook gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en is een op Ethereum gebaseerde stablecoin met vertegenwoordigingen op andere ketens. Het is gemaakt om de Amerikaanse dollar te symboliseren. 

Het werd gelanceerd via een samenwerking tussen crypto-uitwisseling Coinbase en financiële dienstverlener Circle in 2018. 

Hoewel deze munt is ontworpen om stabiel te zijn, ondergaat hij ook milde prijsveranderingen. Vaak is dit een gevolg van veranderingen in vraag en aanbod. USDC stond op een recordhoogte van $ 1.19 en een laagste punt ooit op $ 0.89.

Met USDC is er minder zorg omdat nieuwe tokens alleen op aanvraag worden uitgegeven. Om een ​​nieuwe token aan te maken, moet u het USD-equivalent naar de bankrekening van de uitgever van de token sturen.   

DAI (onderpand en gedecentraliseerde munt)

DAI is een andere populaire stablecoin die is gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar. DAI handhaaft een verhouding van 1: 1 met de Amerikaanse dollar door andere crypto-activa in contracten te vergrendelen. DAI wordt beheerd door MakerDAO met behulp van een open-source software genaamd het Maker-protocolplatform. Het is een gedecentraliseerde applicatie die draait op de Ethereum-blockchain. 

Het werkt met DeFi-functies (decentralized finance) die lenen, uitlenen en verhandelen mogelijk maken. Het kan rechtstreeks worden gekocht bij crypto-uitwisselingen met behulp van fiat-valuta's zoals de Amerikaanse dollar of de Canadese dollar.

In tegenstelling tot andere stablecoins die hun waarde halen uit andere activa, behoudt DAI zijn waarde door onderpand in ETH te gebruiken.

DAI is zo ontworpen dat het aanbod van DAI door geen enkele partij kan worden gewijzigd. Met behulp van slimme contracten op de Ethereum-blockchain kan het systeem inspelen op veranderingen in de marktprijzen van de activa.  

Risico's voor de markt van stabiele munten 

Hoewel stablecoins een sprankje hoop bieden, zijn er ook zorgen van economen en financiële analisten. Sommigen hebben gewezen op de mogelijkheid van een ineenstorting van de markt als gevolg van een cascade van gebeurtenissen. 

De hele essentie van de blockchain is decentralisatie: het feit dat het systeem decentraal is en de macht niet bij één partij ligt. Dit is de reden waarom blockchain-technologie steeds verder afwijkt van traditionele financiën. 

Bij stablecoins wordt die laag van transparantie en onveranderlijkheid echter in twijfel getrokken. Dit komt omdat een enkele entiteit een groot aanbod aan stablecoins beheert. USDT wordt bijvoorbeeld gecontroleerd door een bedrijf genaamd Tether. Dit bedrijf controleert de leverings- en distributiesnelheid van de USDT en zal in de eerste plaats opereren vanuit het hart van het bedrijf. 

Andere stablecoins, zoals USDC, worden geconfronteerd met aanzienlijke risico's van Amerikaanse toezichthouders, terwijl andere, zoals DAI, gedeeltelijk worden gedekt door andere stablecoins zoals USDC. Dit alles samen creëert stabiliteitsrisico's voor de hele DeFi-economie.

Omdat stablecoins aan fiat-valuta's zijn gekoppeld, bestaat er ook een risico op inflatie. Daarom moet u uw vermogen over verschillende stablecoins spreiden en hebzucht vermijden.

AFRONDEN…

Vandaag de dag blijft Bitcoin de meest populaire cryptocurrency. De afgelopen jaren zijn er echter veel prijsschommelingen geweest. 

Beginnend vanaf ongeveer $ 3,000 op het hoogtepunt van de pandemie in 2020; tot $ 69,000 in 2021, en vervolgens met meer dan 50% tot ongeveer $ 35,000. 

Hoewel deze schommelingen normaal lijken voor cryptohandelaren, hebben ze vaak betrekking op buitenstaanders. Daarom is de komst van stablecoins (als ze de stabiliteit kunnen behouden) een welkome ontwikkeling.

Stablecoins blijven groeien als onderdeel van de financiële marktstructuur. Er wordt echter verwacht dat er meer controle zal zijn en regels zullen worden opgesteld om de manier waarop deze stablecoins (en cryptocurrency in het algemeen) werken te regelen.