Team

Wat is een Rug Pull?

Crypto en gedecentraliseerde financiën (DeFi) zijn de afgelopen twee jaar enorm populair geworden over de hele wereld. De belofte van een hoog investeringsrendement is een van de belangrijkste factoren die mensen ertoe aanzetten te investeren in nieuwe muntintroducties en DeFi-projecten.

Net als elke andere nieuwe lucratieve technologie, hebben de twee industrieën een behoorlijk aantal slechte spelers en oplichters die zich richten op investeerders die niet bekend zijn met de industrie of die gewoon geïnteresseerd zijn in het verdienen van geld en het niet lezen van de kleine lettertjes in de whitepapers van het project. Dergelijke zwendelprojecten worden tapijttrekkers genoemd. 

Wat is een Rug Pull?

Een kleed trekken is een dubieus project ontwikkeld door DeFi- of crypto-teams. De belofte van een hoog rendement voordat andere enthousiastelingen lucht krijgen van het project, lokt de investeerders om duizenden dollars in te pompen.

Helaas verzilveren de ontwikkelaars het geld snel en verlaten ze het project zodra ze het doelbedrag hebben bereikt. Als het doel van de ontwikkelaars bijvoorbeeld is om $ 5 miljoen dollar van investeerders af te troggelen, zullen ze de website en bijbehorende platforms sluiten nadat ze zijn uitbetaald.

Hoe tapijttrekkingen worden uitgevoerd

Het zijn in de meeste gevallen brutaal low-effort projecten of replica's van bestaande cryptocurrencies. Hieronder vindt u een overzicht van drie veelvoorkomende soorten tapijttrekkers en hoe ze worden uitgevoerd.

Ontwikkelaars die uitbetalen

In een vrije markt is het normaal dat ontwikkelaars een bepaald bedrag dat in het project is geïnvesteerd, laten uitbetalen om te voorzien in bedrijfskosten zoals salarissen en apparatuur zoals servers. Een project kwalificeert zich echter als een tapijttrek als het enige doel van het opnemen van het geld is om de investeerders op te lichten.

Het begint met een kwaadwillende ontwikkelaar die een overdreven waardepropositieproject maakt. Vaker wel dan niet, is de belofte een gedecentraliseerd platform of token-functie in de ontwikkelingsfasen die binnenkort zal worden vrijgegeven.

De ontwikkelaar munt en kent zichzelf een groot deel van de tokens toe of koopt ze zelfs rechtstreeks via gedecentraliseerde beurzen zoals Uniswap tegen een lage prijs. De belofte dat het project revolutionair is, verleidt andere investeerders om duizenden tokens te kopen.

Als gevolg van de toename van de vraag stijgt de waarde van het token. Wanneer dat gebeurt, laat de ontwikkelaar zijn aandelen in één keer of overuren uitbetalen om te voorkomen dat er alarm wordt geslagen. Uiteindelijk eindigen de investeerders met waardeloze tokens die niemand bereid is te kopen.

Liquiditeit stelen

Ten eerste moet een liquiditeitspool, om een ​​digitale valuta verhandelbaar te maken op een uitwisselingsplatform, een bepaald bedrag aan geld aanhouden, zodat beleggers de munt vrij kunnen verkopen en kopen. 

Bij dit soort tapijttrekking werkt de ontwikkelaar slim om een ​​liquiditeitspool te creëren met behulp van zijn nieuw geslagen zwendeltoken. Om zijn legitimiteit te bewijzen, zal de ontwikkelaar de scamcoin koppelen aan een vertrouwde munt zoals Ethereum of USDC in de liquiditeitspool.

De opkomst van de liquiditeitspool overtuigt investeerders dat het project legitiem is. Ze ruilen hun echte Ether in voor waardeloze tokens. Al die tijd zit het voor een bepaalde duur vast in de liquiditeitspool. 

Een toename van de vraag naar het nep-token verhoogt de waarde ervan en Ether wordt toegevoegd aan de liquiditeitspool. De ontwikkelaar lanceert vervolgens de laatste fase van het plan - alle Ether in de liquiditeitspool wordt teruggetrokken, waarbij de waardeloze tokens achterblijven. Beleggers kunnen de tokens op geen enkele manier terugruilen voor Ether, aangezien de pool droog blijft.

De mogelijkheid om tokens/niet-verhandelbare tokens te verkopen verwijderen

Dit kleedje is vergelijkbaar met het stelen van liquiditeitszwendel, maar het proces is iets anders. De ontwikkelaar voegt een speciale code toe die het de investeerders onmogelijk maakt om de munten terug te verhandelen naar de beurs. 

Beleggers mogen de scam-token kopen, maar het stukje code zorgt ervoor dat alleen de ontwikkelaar de munten kan verkopen. Pas wanneer de tokenprijs het glazen plafond doorbreekt, realiseren beleggers zich dat ze hun munten niet kunnen verkopen. 

De oplichters stellen de prijs vaak hoog om zoveel mogelijk investeerders aan te trekken en alle zwendeltokens te verkopen in ruil voor legitieme cryptomunten. 

Hoe u uzelf kunt beschermen tegen oplichting en het trekken van tapijten

Ontwikkelaars proberen het project er legitiem uit te laten zien, maar het is mogelijk om te zien of een project oplichterij is door naar de kleine lettertjes te kijken. Hier zijn drie dingen waar u op moet letten om uzelf te beschermen tegen oplichting en het trekken van tapijten.

Anoniem team of oprichter

Een van de eenvoudigste manieren om oplichterij te herkennen, is door te zoeken naar details van de oprichter en het team achter het DeFi-project. Veel goede projecten worden gerund door onafhankelijke teams, maar wees als vuistregel op uw hoede voor valse namen of aliassen. De meeste tapijttrekkingen zullen worden gedaan door anonieme teams en tenzij de ontwikkelaars 'doxxed' zijn en bekend zijn, is er zeker een grotere kans om voor een oplichterijproject te vallen.

Geen beveiligingsauditrecord

Legit DeFi-projecten moeten ten minste één verifieerbare beveiligingsaudit hebben uitgevoerd in de meest recente codebase. De audit moet worden uitgevoerd door een bekend en geloofwaardig bedrijf, niet door een intern bedrijf. Details van de audit moeten beschikbaar zijn voor investeerders. Idealiter moeten nieuwe projecten 2-3 keer worden gecontroleerd en regelmatig worden bijgewerkt. 

Een andere manier om dit te controleren is door de Github-directory van een project te bezoeken. Als er weinig of geen activiteit is, is dat een behoorlijk grote rode vlag.

Lage liquiditeit

Met DeFi-projecten is het niet altijd eenvoudig om de liquiditeit te verifiëren, omdat het afhangt van op welke exchanges het token wordt vermeld of er een liquiditeitspool bestaat. Simpel gezegd, lage liquiditeit betekent dat het moeilijk is om het token om te wisselen, omdat er gewoon niet veel vraag naar is in een 'bekende' valuta zoals Ether. Deze uitdaging doet zich vaak voor als de ontwikkelaar niet genoeg geld had om zijn liquiditeitspool voor zijn nieuwe token te 'zaaien'. 

Bovendien, hoe lager de liquiditeit, hoe gemakkelijker het voor de ontwikkelaars is om de tokenprijzen te manipuleren voordat ze de zonsondergang tegemoet gaan.

Een zekere manier om de liquiditeit van cryptocurrency te controleren, is door het handelsvolume van de afgelopen 24 uur te controleren. Het handelsvolume van zwendeltokens is meestal zo laag als $ 10,000. Je kunt gebruiken Dexscreener om de liquiditeit van een token te controleren.

Andere tekenen om op te letten zijn:

  • Het project verschijnt van de ene op de andere dag
  • Ontgrendelde liquiditeit, dwz ontwikkelaars hebben controle over de pool
  • Lage TVL (totale waarde vergrendeld)
  • Tokendistributie is niet redelijk aangezien de meeste fondsen in handen zijn van oprichters/team/investeerders
  • Het project mist aanwezigheid op sociale media

De Take-Away

Vanwege het gedecentraliseerde karakter van de DeFi- en crypto-ruimte, is het niet mogelijk om te voorkomen dat ontwikkelaars rugtrekkingen maken. Het beste wat u kunt doen, is due diligence doen voordat u in een nieuw project investeert. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.