Team

Topsignalen?

Heb je gehoord van Ghost-chains? Dat zijn projecten die in de late stadia van eerdere bullmarktcycli kort werden gehyped, om vervolgens kort daarna in de vergetelheid te raken.

Je kunt hierboven de grafiek van een Ghost-keten zien. Het genoot tijdelijk van een hype in 2017/18, maar herstelde nooit van de mislukking en kreeg in de loop der jaren geen enkele vorm van adoptie.

Waarom is dit vandaag van belang? Want om de late fase van een cyclus te begrijpen, moet je begrijpen wie dat zou doen FOMO-kopen in toekomstige Ghost-chain-projecten.

TradFi (Traditional Finance) Hedge Funds hadden een verschrikkelijke prestatie in 2021. Slechts een handvol wist zelfs beter te presteren dan de Amerikaanse aandelenindex S&P500. Ondertussen, Crypto-fondsen gemiddeld leverde in 214 2021% op, vergeleken met ongeveer 10% rendement voor TradFi Hedge Funds.

Het gevolg is simpel: niet-crypto-native fondsen, LP's en investeerders eisen wanhopig crypto-exposure. Velen van hen hebben geen echte overtuiging of begrip van de branche. Tot voor kort beschouwden ze crypto misschien helemaal als oplichterij, maar geld praat.

Voor hen klinkt elke keten als elke andere en hoe groter de beloften die worden gedaan door nieuwe projecten te aspireren, hoe groter de investeringsrondes worden. De resultaten zijn Ghost-chains en kapitaal verbrand op buzz-word-projecten.

Herinner je je de hype rond 'Enterprise Blockchain' nog? Naarmate de marktcyclus verandert, zal deze TradFi FOMO alleen maar intensiveren.

Op een meer hoopvolle noot, versnellen crypto-native fondsen. FTX heeft onlangs een durffonds van $ 2 miljard gelanceerd, a16z, Paradigm en andere deep-cryptofondsen met enorme oorlogskisten. Voorlopig zien we misschien topsignalen, maar pas op voor een heel ander soort flippening tussen de oude garde en de nieuwe in de komende jaren.