Team

Rotsen en harde plaatsen

Het is tegenwoordig geen geheim meer dat markten verslaafd zijn aan goedkoop geld van de centrale bank. Elke indicatie dat de rente zou kunnen verkrappen en dat goedkoop geld iets duurder zou kunnen worden, is genoeg om elke activaklasse te doen rillen.

Dit gebeurde in mei 2021, het gebeurt nu in een nog sneller tempo en verklaart de sterke neergang van de afgelopen dagen. Hoe graag we ook zouden willen dat cryptomarkten worden losgekoppeld van andere activaklassen, crypto volgt keer op keer de rest van de markt op en neer. 

Als de inflatie blijft stijgen, zullen centrale banken zich verplicht voelen om de tarieven te verhogen. Maar aangezien de wereldeconomie blijft worstelen met Covid-varianten en de gevolgen van de afgelopen 2 pandemische jaren, zou elk verder slecht economisch nieuws de verkrapping kunnen vertragen en de markten in staat stellen om nog een klein beetje langer door te gaan met 'feesten'.

Ironisch genoeg lijkt het erop dat hoe slechter het met de economie gaat, hoe beter de markten zullen presteren, aangezien de verwachtingen voor renteverhogingen zouden worden uitgesteld. Natuurlijk is er altijd een goede kans dat als de tarieven strakker worden, de economie hoe dan ook zal crashen. Centrale banken bevinden zich echt tussen een rots en een harde plaats.

Wat betekent dit voor Crypto?

Niets goeds op korte termijn, want we komen in woelige wateren. Voor iedereen die bang is voor een bearmarkt in 2018-stijl, bedenk eens hoeveel de industrie sindsdien is gevorderd.

Zullen handelaren de meest toekomstbestendige activaklasse met het hoogste rendement volledig verlaten? Of zullen ze de storm uitzitten terwijl ze opbrengst verdienen op Stablecoins in DeFi-protocollen, op elk moment slechts een paar klikken verwijderd van het opnieuw betreden van de markt?

Wees voorzichtig, maar geef de hoop niet op, cryptomarkten zijn er om te blijven.