Team

We dineren in de hel?

De markten zijn enigszins hersteld nadat er geen onverwachte verkrappingsaankondigingen kwamen uit de vergadering van het Federal Reserve Open Market Committee, waar fel op werd gewacht.

De reliëfbounce is echter al uitgeput. Het lijkt erop dat de algemene stemming in de markt voorlopig pessimistisch blijft.

De belangrijkste vraag is nu: hoe laag kunnen we gaan? In het dieptepunt van de zomer van 2021 bereikte BTC kort het niveau van $ 30k, en lager op sommige beurzen, gewoon om ervan terug te komen. Wat volgde was de herfstrally naar $ 69k.

Veel slimme waarnemers, zoals de oprichter van Bitmex Arthur Hayes, zie BTC-ondersteuning voor $ 28,500 en ETH-ondersteuning voor $ 1,700. Maar wat als we lager zakken? Historisch gezien doorbrak noch BTC noch ETH de All-Time-High van een vorige cyclus in de volgende Bear Market. Om dat te laten gebeuren, zou BTC moeten dalen tot $ 20k en ETH tot onder $ 1,400.

Als dat zou gebeuren, zou de stemming enorm negatief worden, omdat dit de aanzienlijke steunverwachtingen van de meeste marktspelers zou vernietigen. Gelukkig zijn we nog ver verwijderd van zulke Doomsday-scenario's. Het opwaartse potentieel blijft een meer gematigde Federal Reserve, die ironisch genoeg zou kunnen volgen als de geopolitieke spanningen in Oost-Europa escaleren.

En wat zou er gebeuren als meer staten het voorbeeld van El Salvador volgen en reageren op de inflatie van de USD door BTC als wettig betaalmiddel uit te roepen? Er wordt op straat gefluisterd dat sommige grote spelers verwachten dat dit in 2022 zal gebeuren. Het gevolg zou zeker een herwaardering van BTC als activaklasse zijn: van een risicovol technisch spel naar een macro-activum, vergelijkbaar met goud of olie. Zelden was de lijn tussen hel en hemel zo dun uitgebalanceerd. Betreed voorzichtig.