Team

Vragen over biljoen dollar

Als de wereld in brand staat, is het geen goed moment om over prijzen te praten. Er zijn belangrijkere dingen in de wereld.

Die dingen vallen echter buiten het bestek van deze nieuwsbrief en markten slapen niet.

Wereldwijde markten, of het nu crypto of aandelen zijn, hebben de afgelopen 24 uur grote dalingen gezien toen de Russische invasie van Oekraïne begon. De marktkapitalisatie van Crypto daalde binnen enkele minuten met meer dan 10% toen de gebeurtenissen zich voor het eerst begonnen te ontvouwen.

BTC was hier geen uitzondering. Ondertussen maakte goud, de oude, beproefde hedge tegen macrorisico's, eindelijk een grote doorbraak door. BTC is de koning van Crypto, maar het is nog niet de veilige haven die velen zich voorstellen dat het ooit zou kunnen worden. Verwacht dat de komende dagen, misschien weken of zelfs maanden grote volatiliteit het overneemt.

Zal de oorlog kort en beslissend zijn? Of maanden aanslepen? Zal Rusland worden verwijderd uit het wereldwijde financiële bemiddelingssysteem SWIFT, misschien zelfs Bitcoin gaan gebruiken om het internationale financiële systeem te omzeilen? Zal de FED haar renteverlagingen uitstellen? Veel vragen, weinig antwoorden.

Er is een grimmige marktwijsheid om te kopen als er bloed in de straten is. Terugkijkend in de tijd was de COVID-marktcrash in maart 2020 een belangrijk dieptepunt.

Vandaag wijst de Greed & Fear Index opnieuw in de richting van extreme angst. Is deze keer anders? Als we het afsluitende paradigma van extreem goedkoop geld van de centrale bank dat een hausse op de generatiemarkten aanwakkerde, koppelen aan een verslechterende wereldwijde politieke situatie, dan is er genoeg reden om pessimistisch te zijn.

Maar ja, er waren ook genoeg redenen voor pessimisme in maart 2020.

Dus is het nu een goed moment om tegendraads te zijn en te kopen?

Dat is echt de vraag van een biljoen dollar.