Team

Stabiele dood

Beroemde aandelenbelegger Warren Buffet zei ooit: 'When the Tide Goes Out, you find out who was naakt zwemmen'. Nog maar een paar weken terug onder de titel 'Ponzi of DeFi' we spraken over de populaire stabiele munt UST, onderdeel van het LUNA-ecosysteem, dat veel aandacht kreeg vanwege zijn 20% APY op een stabiele munt.

Deze week werd de koppeling van UST aan de dollar aangevallen en stortte in. Het LUNA-token, 1-1 verzilverbaar versus UST, daalde binnen enkele dagen van meer dan $ 100 en meer dan $ 50 miljard naar 0, terwijl wanhopige UST-houders hun UST verbrandden en de LUNA die ze ontvingen verkochten. Geruchten in overvloed dat enkele grotere marktmakers deze run hebben geactiveerd. Het LUNA/UST-systeem hield geen stand.

De markten werden over het algemeen hard getroffen. In een van de donkere dagen in de recente cryptogeschiedenis daalde de totale cryptomarktkapitalisatie met meer dan 25%. Bitcoin daalde tot het laagste punt sinds december 2020 en daalde tot onder de $ 28k voordat hij weer herstelde. Kortom, zelfs Crypto's meest populaire stablecoin USDT kwam onder druk te staan, maar heeft tot nu toe goed standgehouden.

De besluiteloosheid van de markt van de afgelopen maanden, zoals steeds waarschijnlijker werd gezien de bredere economische problemen waarmee de wereld wordt geconfronteerd, brak beslist naar beneden. Niemand kan zeggen waar het vanaf hier heen zal gaan, maar zelfs de meest trotse stieren kunnen niet langer ontkennen dat we ons stevig in het bearmarktgebied bevinden.

Op een meer systemisch niveau hebben we binnen enkele dagen een groot Crypto-project zien sterven. Menig grote speler was een grote investeerder binnen het LUNA-ecosysteem en veel fondsen hadden UST. De nevenschade van deze crash zal enige tijd duren om te herstellen. Markten hebben tijd nodig om hun vertrouwen terug te winnen. Binnenkort zullen we weten of regelgevers de ineenstorting van UST zullen opvatten als een uitnodiging om in te grijpen.

Wat er vanaf hier ook gebeurt, zet je helmen vast, we gaan een ritje maken.