Team

Stilte van de lammeren

Nog een marktcyclus met weinig marktbeweging en nog een filmreferentie: in het beroemde 'The Silence of the Lambs' van regisseur Jonathan Demme ontdekt de hoofdpersoon tot zijn schrik dat de 'stille' lammeren naar het slachthuis worden gebracht.

De markten blijven in een ongewoon rustige 'wait-and-see'-modus. Bitcoin-dominantie is er al bijna een jaar niet in geslaagd om uit een smal bereik te komen. De totale marktkapitalisatie van Crypto is in 2022 nauwelijks gekrompen. Toch doemt op de achtergrond donkere wolken op.

Terwijl de wereld wacht op een hogere inflatie, zou het echte gevaar een ineenstorting van de economische groei kunnen zijn. als analisten schrijven, wijst de Chinese conjunctuur op een veel lagere groei. De gevolgen van de lockdown in Shanghai, storingen in de toeleveringsketen, sancties tegen een van 's werelds belangrijkste leveranciers van grondstoffen en de voortdurende veranderingen in levensstijl van COVID zorgen allemaal samen voor wat een economische storm zou kunnen zijn die de wereldeconomie in de komende 12 maanden zal treffen.

De belangrijkste vraag voor ons is nu wat dit met de markten zal doen. De meesten verwachten dat de markten hard zullen worden getroffen door de recessie. Maar toen COVID toesloeg, openden de centrale banken de sluizen die onverwachts nieuwe recordhoogten opleverden. Dat was midden in een wereldwijde pandemie. Zou dit deze keer hetzelfde zijn?

Degene die beslissingen moet nemen over rentetarieven en beleid binnen de leidende centrale banken, bevindt zich niet in een benijdenswaardige positie. Veel zal te maken hebben met inflatieniveaus. Het verlagen van de tarieven terwijl de inflatie hoog blijft, zal waarschijnlijk politiek onmogelijk blijken te zijn. Aan de andere kant kunnen voorspelde renteverhogingen worden overgeslagen en dat alleen zou voldoende kunnen zijn om wat marktvuurwerk te verlichten.

De dag nadert dat de lammeren hun lot zullen ontdekken.