Team

Bewijs van verandering

Bij technologische doorbraken draait alles om timing. Dropbox profiteerde van de lancering op het moment dat de eerste smartphones opkwamen en plotseling begon bestandssynchronisatie tussen apparaten er toe te doen. Virtual Reality baant zich langzaam een ​​weg naar adoptie met nieuwe apparaten die uitkomen. Evenzo kwamen cryptocurrencies precies op het juiste moment naar voren.

In de nasleep van de financiële crisis van 2008 werd het vertrouwen in traditionele financiële instellingen geschaad, terwijl een ruim monetair beleid een generatiestijging van activawaardes aanmoedigde. De economische groei keerde niet terug naar het niveau van vóór 2008, maar over het algemeen waren er geen grote recessies.

Vandaag lijken we aan de vooravond van verandering. De pandemie en de Russische invasie van Oekraïne schokten de fundamenten en een ruim monetair beleid dreef de inflatie naar een lang ongezien niveau. De meeste indicatoren zoals consumentenvertrouwen, reëel inkomen, verzendkosten enzovoort wijzen allemaal op een snel naderende recessie. Dit gebeurt parallel aan de verkrapping van de Amerikaanse rentetarieven, die verdere schokgolven door de wereldeconomie stuurt.

De Rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties is een belangrijke indicator voor de komende ontwikkelingen. Over het algemeen impliceert een stijging van de 10-jaarsrente een verwachting van economische groei. Door de verkrapping van de Amerikaanse rente zijn de rendementen de laatste tijd aan het stijgen, zij het nog steeds op een laag niveau. Hoe lang dit zal duren, is een gok, maar divers slimme markt waarnemers verwacht dat deze laatste indicator binnenkort in de richting van een recessie gaat wijzen.

De gevolgen voor cryptomarkten kunnen niet groter zijn. De sector staat voor de eerste 'echte' recessietest. De economische macro-omgeving verandert snel. Eerdere crypto-bearmarkten vielen niet samen met een wereldwijde recessie. Deze zou kunnen.

Is de cryptomarkt volwassen genoeg om zich te scheiden van macrotrends en haar groei voort te zetten op basis van industrie- en technologiefundamentals? Dat zou betekenen dat de timing van crypto om een ​​echte impact op de wereld te maken goed is. Of zullen we een nieuwe grote daling zien als kapitaal ontsnapt naar vermeende veilige havens zoals Amerikaanse dollars?

Welke kant het ook op gaat, het kan het verhaal van crypto nog lang vormgeven. De komende maanden zullen laten zien waar we staan.