Team

Ponzi of DeFi?

Voor oppervlakkige waarnemers kan een groot deel van de huidige gedecentraliseerde financiën (DeFi) eruitzien als een verzameling Ponzi-schema's.

Projecten bootsen voort door hoge APY's voor hun token aan te bieden en complexe systemen om hen heen te ontwerpen om krachtige DeFi-gebruikers aan te trekken die zich haasten om op korte termijn een hoog rendement te behalen. De hoge APY leidt ertoe dat steeds meer tokens worden vrijgegeven, wat op zijn beurt de prijs van de munt van het project vernietigt en leidt tot een lange daling. Dit klinkt als een 'How to Ponzi'-playbook, maar de waarheid is natuurlijk complexer.

Projecten die erin slagen duurzame grip te krijgen en use-cases om hen heen te ontwikkelen, kunnen in theorie ontsnappen aan de neerwaartse prijsspiraal.

Een controversieel maar populair voorbeeld hiervan is LUNA, een project ontwikkeld door Terra Labs. Zoals de bovenstaande grafiek laat zien, heeft LUNA, het governance-token van het systeem, recentelijk aanzienlijk beter gepresteerd dan zowel de algemene cryptomarkten als de NASDAQ.

Dit is vooral te danken aan de populariteit van zijn Stablecoin UST, die een marktconforme APY van ~20% betaalt. In een bearish markt is zo'n hoog rendement op een Stablecoin buitengewoon aantrekkelijk voor handelaren.

LUNA en UST zijn nauw met elkaar verbonden. Elke keer dat $1 van UST wordt gemaakt, wordt $1 van LUNA verbrand en vice versa. Hoe meer vraag naar UST, hoe schaarser LUNA wordt en de prijs wordt opgedreven. Er bestaat geen andere ondersteuning voor UST dan dat. Het is de op drie na grootste stablecoin op de markt. Het rendement van ~4% is afkomstig van verschillende operaties, zoals uitleen- en stakingsinkomsten die de onderliggende projecten genereren.

Is dit duurzaam? sommige binnen DeFi denk van niet. Maar het LUNA/Terra-ecosysteem wordt ondersteund door grote fondsen en het mobiele betalingsplatform CHAI wordt gebruikt door duizenden handelaren in Korea. Het project kan ook op elk moment besluiten om zijn opbrengst te verlagen, zodra het van bootstrapping naar een meer volwassen fase gaat.

Uiteindelijk is DeFi een groot experiment met economische prikkels. Wat lijkt op een Ponzi kon achteraf gemakkelijk een bleek te zijn, maar net zo gemakkelijk kon het de adoptiegroei zien die nodig is om in de loop van de tijd duurzaam te worden.

Hoe het ook uitpakt, het zal later 'voor de hand liggend' lijken. Zoals een populair gezegde in Crypto luidt: 'DYOR: Doe je eigen onderzoek'.