Team

De fusiehandel

De opkomst van Ethereum uit de as in de afgelopen twee weken heeft aangetoond waarom je de rally's van de bearmarkt niet moet onderschatten. Voorafgaand aan zijn explosieve stijging, die meer dan 50% in een week dekte, volgde het op een na grootste crypto-activum de bewegingen van bitcoin op de voet. Nu lijkt het degene te zijn die de rest van de markt leidt en toont het de verschuiving van de markt naar een meer risicovolle houding. Vorige week was de tweede week van instroom naar Ethereum-cryptofondsen, waarbij beleggers voornamelijk institutionele beleggers waren, in totaal $ 5 miljoen. Dit is een grote verschuiving ten opzichte van de afgelopen drie maanden, toen er 11 opeenvolgende weken van uitstroom waren.

De katalysator voor het voordeel van Ethereum wordt verondersteld het nieuws te zijn met betrekking tot de Ethereum-fusie, waaronder de overgang van een proof-of-work naar een proof-of-stake consensusmechanisme. Tijdens een open gesprek met de ontwikkelaar werd een tijdlijn uitgesproken, waarin werd beschreven dat de samenvoeging op 19 september zou kunnen worden verwacht. De fusie zal ertoe leiden dat Ethereum deflatoir wordt omdat de jaarlijkse uitgifte met 90% wordt verlaagd. Dit ondersteunt in toenemende mate het verhaal dat ether een groeiende waardeopslag is. Beleggers hebben dit vooruitzicht gepakt, wat ertoe heeft geleid dat het actief ondergewaardeerd wordt omdat het toekomstige aanbod afneemt.

Over het algemeen was de kracht van de markt indrukwekkend, vooral gezien de hoger dan verwachte 9.1% CPI-gegevens die mogelijk tot verdere toekomstige renteverhogingen van de Federal Reserve leiden. Iets om in gedachten te houden is echter de wreedheid van berenmarktrally's die worden gecreëerd door shortsellers die onder druk komen te staan. Dit leidt ertoe dat ze gedwongen worden hun shortposities terug te kopen om te voorkomen dat verdere verliezen leiden tot verdere koopdruk, wat resulteert in een nieuwe cyclus van terugkopen van shortsellers.

Vorige week registreerden gecentraliseerde beurzen hun laagste handelsvolumes sinds december 2020, wat leidde tot een afname van de liquiditeit van de orderportefeuille en een toename van de volatiliteit, wat de perfecte storm voor een short squeeze creëerde. Op maandag zorgde de verhuizing van Ethereum naar meer dan $ 1,600 voor liquidaties van in totaal bijna $ 500 miljoen binnen een periode van 24 uur.

Ethereum heeft echter toenemende concurrentie om de leidende keten te zijn, in termen van wereldwijde crypto-adoptie. Met betrekking tot actieve adressen domineert Solana de strijd om de suprematie van laag één. In juni registreerde Solana 32.23 miljoen actieve adressen, vergeleken met 12.93 miljoen van Ethereum.

De afgelopen weken hebben we de vraag gezien: hoe zal crypto de komende jaren 1 miljard gebruikers aantrekken? Dit is beantwoord met crypto-native telefoons - de eerste die werd aangekondigd was Solana's Saga, gevolgd door Polygon en HTC. Deze apparaten zullen specifiek worden ontworpen om te communiceren met gedecentraliseerde applicaties, waarbij de gebruikerservaring van het omgaan met self-custody wallets en het ondertekenen van transacties aanzienlijk wordt verbeterd. Bovendien zal de huidige infrastructuur voor hoge kosten van de app store, die ontwikkelaars ontmoedigt om apps te bouwen, worden herzien met Solana's Mobile Stack. Dit zou kunnen leiden tot verbeterde gedecentraliseerde applicaties met verdere use-cases, betere verfijning en verhoogde toegankelijkheid, waardoor meer mensen deelnemen aan crypto.

Vanuit technisch perspectief is Ethereum uitgebroken van het maandlange bereik van $ 1,050 tot $ 1,250 en wordt het geconfronteerd met weerstand rond $ 1,600. De echte test zal het doorbreken van het sleutelniveau van $ 1,700 zijn dat de dieptepunten in de zomer van 2021 markeerde. Het 100-daags voortschrijdend gemiddelde doemt ook op rond $1,900 en zal een nieuwe test zijn als er voldoende vraag is om op te wegen tegen de onzekere macro-economische omgeving en onze opwaartse koers voort te zetten. Als de beweging vanaf dit niveau wordt afgewezen, kan dit een bearish hertest worden van onze eens zo sterke steun en kunnen we lager teruggaan naar een gebied van vraag.

Het nieuws dat Tesla een deel van hun bitcoin-positie liquideert, helpt de stieren niet. Hun winstrapport geeft aan dat ze 75% van hun bitcoin-bezit tijdens het tweede kwartaal hebben verkocht, in totaal $ 2 miljoen, tegen een gemiddelde prijs van ongeveer $ 936. Musk benadrukte echter dat dit geen indicatie is van de kwetsbaarheid van bitcoin, maar eerder dat Tesla zijn liquiditeit verbetert in het licht van Covid-shutdowns in China en andere economische factoren.  

Het bereiken van het legendarische totale cryptomarktkapitalisatieniveau van $ 1 biljoen is een sterke indicatie van de veerkracht van de sector. $ 1 biljoen is ook de marktkapitalisatie van zilver, en in vergelijking laat het zien hoe klein crypto is ten opzichte van andere activaklassen. Er zijn veel bullish katalysatoren aan de horizon voor crypto, de Ethereum Merge, de Bitcoin Halving en crypto-native mobiele apparaten die de wereldwijde acceptatie mogelijk versnellen tot 1 miljard gebruikers en meer. Zullen deze tegenwind in staat zijn om de macro-economische tegenwind van de waarschijnlijk komende renteverhogingen en recessie het hoofd te bieden?

De afgelopen week heeft veelbelovende tekenen laten zien, maar de echte test zal zijn of bitcoin het voortschrijdend gemiddelde van 200 weken kan terugwinnen en vasthouden - en hogere dieptepunten blijft maken. Als u op de lange termijn optimistisch bent over de ruimte, moet de omgekeerde clausule van wat er voor u ligt, worden gewaardeerd. Afwijzing en een terugkeer naar lagere prijzen betekent meer tijd om te accumuleren tegen lagere waarderingen, of positiever, de markt herstelt zich en de portefeuillewaarden stijgen.