Team

Soms is contant geld geen prullenbak?

Ray Dalio, legendarische belegger en oprichter van 's werelds grootste hedgefonds Bridgewater Associates, bedacht de term 'cash is trash'. De afgelopen 8 maanden heeft contant geld echter de economische storm het best doorstaan, waarbij de dollar de sterkste was van de belangrijkste valuta's. 

Deze week zagen we voorbeelden van meerdere fiat-valuta's die zware klappen kregen ten opzichte van de dollar. De Dollar Currency Index (DXY), die de sterkte van de dollar meet ten opzichte van zes andere valuta's, bereikte deze week het hoogste niveau sinds 2002.

De Turkse lira had naar verluidt een jaarlijkse inflatie van 78.6%, de hoogste in 24 jaar, resulterend in een daling van 3% ten opzichte van de dollar. Europa's aanhoudende energiecrisis heeft ertoe geleid dat de euro ook de pariteit met de dollar nadert, met een daling van 3.5% in twee weken, omdat investeerders op zoek zijn naar veiligheid. Argentijnen hebben geprobeerd te ontsnappen aan de Argentijnse peso door te ruilen voor Tether (USDT) toen hun minister van Economische Zaken werd vervangen door een kandidaat die zich minder zorgen maakte over hun inflatie van 60%. Uitgedrukt in Argentijnse peso's dreef dit de prijs van USDT met meer dan 12% op ten opzichte van vóór de vervanging.

Het is echter niet allemaal goed nieuws voor Tether. De marktkapitalisatie van USDT heeft de afgelopen twee maanden een klap gekregen en is gedaald van $ 83 miljard begin mei met 19% tot $ 66 miljard. Ondertussen blijft Circle's USD Coin (USDC) nieuwe all-time highs in marktkapitalisatie bereiken en bereikte deze week $ 55 miljard - wat suggereert dat er een stabiele munt in het verschiet ligt.

Stijgende energiekosten in combinatie met de dalende bitcoin-prijs hebben ertoe geleid dat miners proberen hun balansen in het tweede kwartaal van 2022 te versterken. In totaal hebben miners meer verkocht dan het bedrag dat ze in mei hadden gedolven en Core Scientific, de grootste beursgenoteerde bitcoin miner in termen van bitcoin-holdings, heeft deze week nieuws uitgebracht dat ze in juni 7,202 bitcoin hebben verkocht. Door deze verkoop is hun bezit met 79% verminderd om de schuldaflossingen te dekken en te investeren in hun infrastructuur. Bitfarms verkocht in juni ook 3,000 BTC, waardoor hun bezit met 47% daalde. Compass Mining zou ook een van haar faciliteiten hebben verloren omdat ze geen elektriciteitsbetalingen en hostingkosten aan de eigenaar van de faciliteit hebben betaald.  

Bitcoin-mijnwerkers zijn het meest vatbaar voor prijsschommelingen van het actief, waarbij hun inkomsten en winstmarges worden afgeleid van de prijs van bitcoin. Tijdens een bullmarkt is het doel van mijnwerkers om zoveel mogelijk bitcoin aan te houden - de waarde van hun activabasis te vergroten en hen in staat te stellen extra financiering aan te trekken. Deze prikkel is nog groter voor beursgenoteerde mijnwerkers, aangezien de waarde van hun aandelen ook kan stijgen naarmate hun balans groeit. Tijdens bull-markten werkt dit positief en verzacht het nieuwe munten die de markt betreden en fungeren als liquiditeit aan de verkoopzijde - waardoor de bull-markt wordt verlengd en mogelijk hogere waarderingen voor bitcoin en dus de balansen van de miner ontstaan. 

Omgekeerd, wanneer bitcoin daalt tijdens een bearmarkt, is de veiligste en meest duurzame optie van mijnwerkers om hun beloningen te verkopen voor contant geld om schuldaflossingen en operationele kosten te betalen. Ze kunnen ook de bitcoin in hun schatkisten verkopen, zoals ze het afgelopen kwartaal hebben gezien, om ervoor te zorgen dat ze voldoende liquiditeit hebben. Tijdens bearmarkten werkt dit als een extra verkoopdruk die de prijs verder dempt en de daling verlengt terwijl mijnwerkers capituleren.  

De verminderde vraag naar mijnbouwapparatuur, die miners classificeren als activa op hun balans, zorgt er ook voor dat ze lijden. Sommige mijnwerkers gebruiken hun apparatuur als onderpand om toegang te krijgen tot aanvullende financiering. Wanneer de vraag naar en de waarde van de apparatuur afneemt, zijn ze verplicht om extra onderpand te storten om hun leningen te dekken. Dit is een probleem voor deelnemers die geen toegang hebben tot extra geld, waardoor ze hun activa moeten verkopen, in de meeste gevallen de bitcoin in hun schatkist. Als alternatief kunnen ze steeds meer hefboomwerking krijgen en meer schulden aangaan met minder aantrekkelijke voorwaarden om eerdere schulden af ​​te betalen. Er wordt gemeld dat er voor $ 4 miljard aan door apparatuur gedekte leningen beschikbaar zijn, wat de kwetsbaarheid van de industrie aantoont als de prijzen blijven dalen.

Deze factoren lijken te hebben bijgedragen aan de daling die we het afgelopen kwartaal hebben gezien, wat heeft geleid tot het slechtst presterende kwartaal van bitcoin sinds 2011. De belangrijkste vraag is of mijnwerkers voldoende inkomsten en kasreserves zullen hebben om verdere tegenvallers te overleven.

De ondergang van minder financieel gezonde mijnwerkers zou kunnen leiden tot de consolidatie van de industrie. De meest gekapitaliseerde ondernemingen kunnen overleven en de kleinere entiteiten verwerven terwijl hun waarderingen worden verlaagd. Op de lange termijn kan dit een voordeel blijken te zijn, wat ertoe kan leiden dat financieel sterkere miners mogelijk grotere hoeveelheden munten in hun bezit hebben - waardoor extra munten verder worden beperkt om op de markt te worden verkocht door meer van hun beloningen te behouden. 

De hash-snelheid van Bitcoin, de totale rekenkracht die wordt besteed aan bitcoin-mining, bereikte in juni een nieuw record van 237 EH/s en is sindsdien met ongeveer 15% gedaald. De moeilijkheidsaanpassing van Bitcoin, een meting van hoe hard mijnwerkers moeten strijden om blokbeloningen en is afgeleid van de hash-snelheid, daalde met 1.41% in de afgelopen twee weken en daalde met 2.35% de twee weken daarvoor, wat suggereert dat de mijnactiviteit aan het afnemen is . Als u dit bekijkt, zou dit een goede graadmeter kunnen zijn voor de algehele deelname van mijnwerkers en enig inzicht in de gezondheid van de mijnbouwinfrastructuur van Bitcoin.

De korte termijn overstap van de mijnwerkers naar contant geld kan de verstandigste beslissing blijken te zijn om deze pessimistische tijden te overleven. Op de lange termijn heeft het traject van de prijs van bitcoin echter aangetoond dat het de superieure troef is bij het groeien en behouden van rijkdom. De volgende Bitcoin-halvering, over minder dan twee jaar, zal ook van invloed zijn op de economie van mijnbouw. Mijnwerkers zullen op zoek zijn naar lagere energiekosten, verhoogde efficiëntie van hun machines en een hogere bitcoin-prijs om de lagere blokbeloningen te compenseren. Totdat we enige kracht in de prijs van bitcoin zien, is contant geld misschien geen afval.