Team

Opluchting! Geen 10 op een rij

Een zucht van verlichting resoneerde door de blockchain toen de down-streak van 9 opeenvolgende weken van de markt eindigde toen de wekelijkse kaars groen sloot op zondagavond. Dit roept de vraag op: hebben we onze bodem gevonden of is dit een opluchting voor een volgende etappe? Bitcoin-dominantie is gestegen tot 47% vanaf het dieptepunt van 40% in januari - wat de vlucht naar veiligheid in de markt in de afgelopen maanden laat zien, of de uittreding van liquiditeit uit alt-munten en de cryptomarkten in het algemeen. 

Bitcoin heeft ondersteuning gevonden rond de $ 28,000, dit is toevallig ook het Fibonacci gouden ratio 0.618 retracementniveau - een potentieel signaal dat er een tussentijdse bodem is gevonden. Nu de Fed echter op 1 juni is begonnen met kwantitatieve verkrapping, moet de impact van de $ 95 miljard aan schuldbewijzen waarvan de Fed heeft verklaard dat ze deze elke maand zullen verkopen, nog niet echt gevoeld worden. Deze afbouw door de Fed zal de risicoactiva verlagen naarmate de economische activiteit vertraagt ​​en de liquiditeit krimpt in een poging de hoge inflatie te bestrijden. 

Bij het veronderstellen van waar een andere bodem zou kunnen zijn, is het de moeite waard om nota te nemen van de locatie van het voortschrijdend gemiddelde van 200 weken (WMA). De 200 WMA heeft bewezen een betrouwbare indicator te zijn van regionale bitcoin-bearmarktbodems. In 2015 bereikte bitcoin een dieptepunt en vond ondersteuning op de 200 WMA op ongeveer $ 200. Eind 2018 bereikte bitcoin opnieuw een dieptepunt en vond ondersteuning op de 200 WMA op $ 3,150. In de Covid-crash van maart 2020 testte bitcoin de 200 WMA opnieuw, maar brak een week lang door op $ 5,500 - en bereikte uiteindelijk een dieptepunt van ongeveer $ 3,800. Vandaag staat de 200 WMA op $ 22,300. Zou dit de volgende bitcoin-vloer kunnen zijn?

Samenvloeiend met de huidige locatie van de 200 WMA, is de on-chain-kostenbasis van bitcoin momenteel $ 23,800. Historisch gezien was het kopen van zowel de 200 WMA als de regio van de On-Chain Cost Basis zeer aantrekkelijk vanuit een risico/opbrengstperspectief. Omgekeerd zijn deze tijden vaak wanneer het voelt alsof crypto eindelijk voorbij is en er wat serieuze psychologische kracht voor nodig is om op de groene knop te drukken. De laatste keer dat bitcoin deze regio binnenkwam, was tijdens de Covid-crash van maart 2020 en werd uiteindelijk een ultieme koopkans voor de investeerders die dapper genoeg waren om het te gebruiken tijdens piekmarktcapitulatie en angst, wat resulteerde in een week lang bitcoin-handel onder $ 6,000.   

Deze week bereikte Bitfinex-longs ook een recordhoogte met ongeveer 90,000 BTC-contracten, wat neerkomt op $ 2.7 miljard. De vorige recordhoogte van ongeveer 54,000 contracten was 22 juli 2021, wat het begin markeerde van de stijging van bitcoin naar een nieuwe recordhoogte. De vraag is: zijn deze handelaren gewoon aan het hedgen nadat ze hun spotposities al hebben geliquideerd? Of, optimistischer, verdubbelen ze met de verwachting dat de geschiedenis zich herhaalt, omdat ze voorspellen dat het tij zal keren en de bitcoin-bodem voorbij is?  

Ongeacht of de bodem zich bevindt of dat er meer in het verschiet ligt, marktdeelnemers die op deze niveaus gemiddeld dollar kosten, zullen hoogstwaarschijnlijk een winstgevende onderneming ervaren als hun tijdshorizon meerdere jaren is. Zoals een wijze belegger ooit zei: "het is tijd in de markt, niet de markt timen".