Waarom zijn crypto's down?
Geautomatiseerde cryptohandel

Waarom zijn cryptocurrencies vandaag laag? Kalmte bewaren en risicobeheer

Cryptocurrency-handel lijkt meestal op ideeën over winst en kapitaalgroei. In werkelijkheid gaat dit echter gepaard met volatiliteit en risico. Cryptomarkten zijn grillig en fluctueren voortdurend in prijs. Veel nieuwkomers kunnen verbijsterd raken wanneer, na een aanhoudende prijsstijging, de trend uiteindelijk omslaat. Dus, waarom dalen cryptocurrencies? 

We zullen introduceren hoe markten werken en andere factoren die trendomkeringen escaleren, zoals leverage en liquidatie, om deze vraag te beantwoorden. 

Voor meer tips over hoe u aan de slag kunt gaan met cryptocurrency-handel, vindt u mogelijk ook: dit artikel interessant.

In de afgelopen 6 maanden wekte Bitcoin de indruk dat de enige mogelijke richting omhoog was, en plaatste regelmatig nieuwe all-time highs. Toen de prijsactie zich onlangs ontvouwde, zag de laatste uitbraak er vrij zwak uit en keert deze nu snel terug. Traders hebben de dips gekocht, alleen maar omdat dat alles was wat ze zes maanden lang moesten doen om van de winst te profiteren. De RSI geeft een duidelijk beeld van de huidige sterkte van de trend. Het wordt zwakker bij elk nieuw been omhoog.

Bitcoin uptrend verzwakking

Hoe markten werken

Bij deelname aan een vrije markt zoals crypto beïnvloeden verschillende soorten beleggers hoe markten werken. Geduldige langetermijnbeleggers hebben de neiging zich op te stapelen. Langzaam maar zeker begint de prijs te stijgen. Walvissen en grote investeerders herverdelen hun portefeuilles, waardoor de vraag toeneemt zonder het aanbod veel te beïnvloeden. Dit leidde vervolgens tot een prijsuitbraak, waardoor meer vers kapitaal zou stromen. Door de nieuwe kapitaalinstroom schiet de prijs omhoog, waardoor beleggers minder prijsgevoelig zijn. Omdat de prijs nooit lijkt te dalen, verhogen beleggers de hefboomwerking en loopt het risico kapitaal op.

Crypto-marktcycli

Zodra de uitbundigheid buitensporige niveaus bereikt, keert de prijs terug, wat leidt tot de liquidatie van degenen met een hoge hefboomwerking. Hier weegt het aanbod zwaarder dan de vraag, waardoor de prijzen lager worden. De correctie begint te versnellen, en degenen die overbelicht waren, worden in paniek verkocht, waardoor de prijs instort. Kortetermijnhandelaren verkopen speculerend op de prijsactie, terwijl langetermijnhandelaren geleidelijk agressiever accumuleren bij dalingen. Wanneer de verkoopdruk afneemt naarmate verkopers de positie met de meeste hefboomwerking ontladen, kan de cyclus vanaf het begin terugkeren.

Hefboomwerking en liquidaties

Veel handelaren gebruiken hefboomwerking om de omvang van hun posities te vergroten en het rendement op hun transacties te vergroten. Hefboomwerking is wanneer handelaren hun tokens gebruiken als onderpand om de omvang van hun positie te vergroten door geld van de beurs te lenen. Deze techniek kan winsten vergroten, maar het vergroot ook de verliezen en verhoogt het algehele risico van de markt. Wanneer handelaren een hoge mate van hefboomwerking gebruiken en de markt zich tegen hen beweegt, sluiten de beurzen op de markt de posities waar de marge de verliezen niet meer zal dekken, wat leidt tot liquidaties. Wanneer de marktbewegingen extreem zijn, worden meer handelaren tegelijk geliquideerd, waardoor de prijs nog lager wordt.

Overmatige hefboomwerking is een van de belangrijkste redenen waarom cryptocurrencies vandaag dalen.

Een recent voorbeeld zou zijn toen de prijs van Bitcoin van 22 tot 21 februari met 23% daalde, wat leidde tot de liquidatie van ongeveer een half miljoen transacties met een totale waarde van $ 4.4 miljard over alle crypto-uitwisselingen.

Historische referentie

De geschiedenis van Bitcoin is geen onbekende voor plotselinge prijsdalingen in het bereik van 20-30%. In december 2017 zette Bitcoin een nieuwe recordhoogte van $16,638; daarna volgde een prijscorrectie van circa 25%. Kijkend naar historische referenties, wordt het duidelijk dat correcties van 20% niet ongebruikelijk zijn voor een volatiel activum zoals Bitcoin. Tussen 2017 en 2018 daalde de prijs 30 keer tot 9% en steeg in dezelfde periode met meer dan 3000%.

Grondbeginselen van de cryptomarkt

Door naar de fundamenten van de markt voor cryptocurrency te kijken, kunnen handelaren begrijpen waar de markt naartoe gaat. Een belangrijke maatstaf die kan worden beschouwd als een indicator voor het succes van markten, is de totale waarde die is vastgelegd in gedecentraliseerde financiële dapps. Dit staat momenteel op $ 38.52 miljard en blijft groeien. De totale waarde die is vastgelegd, toont de interesse in DeFi en de acceptatie van cryptocurrencies groeit.

Een andere indicator is de hashrate van BTC, die het hoogste ooit is. Dit geeft aan dat het Bitcoin-netwerk veiliger is dan ooit. Bovendien, wat aantoont dat er op dit moment veel mensen aan het minen zijn. In combinatie met het feit dat meer instellingen de Bitcoin-markt betreden, stelt het handelaren gerust dat sterke fundamenten de prijsstijging ondersteunen.

Bitcoin hashrate. bron

RISICO BEHEER

Of het nu gaat om het verhandelen van futures of spot, het is altijd essentieel om goed risicobeheer toe te passen. Tijdens bullish cycli hebben beleggers de neiging zich over te geven aan emoties en beginnen te geloven dat het actief waarin ze beleggen nooit in prijs zal dalen, ongeacht iemands aannames met betrekking tot de investeringskosten of hun geloof in het potentieel.

Het is essentieel om risicobeheer te beoefenen door alleen te beleggen wat u zich kunt veroorloven te verliezen. De eenvoudigste manier om uw geld te beschermen, zelfs in een opwaartse trend, is door een stop-loss te hebben. Een stop-loss beschermt uw geld in het geval van een terugboeking. Een andere optie is om futures te gebruiken om cryptocurrencies short te verkopen om te profiteren van de prijsdaling.

met Coinrule, is het gemakkelijk om neerwaartse kansen te vangen, net als wanneer de markt stijgt.

Bitcoin Short Selling-strategie Aan Coinrule

Onderneem actie wanneer

Inzicht in cryptocurrency-markten stelt handelaren in staat om strategieën te hebben en dienovereenkomstig actie te ondernemen. Een handelsautomatiseringstool gebruiken, zoals: Coinrule stelt handelaren in staat om hun strategieën snel en tijdig uit te voeren tijdens marktbewegingen. Het lanceren van een eenvoudige stop-loss- of accumulatieregel zoals hieronder kan enorm voordelig zijn tijdens een prijsomkering.

Deze regel is ingesteld om Bitcoin te verkopen wanneer de prijs met 4% daalt en vervolgens terug te kopen wanneer de prijs verder daalt. Zo beschermt u uw geld en verhoogt u ook het aantal tokens. Met dit soort regels kunnen handelaren hun risico gemakkelijk en efficiënt beheren zonder voortdurend de prijzen te volgen.

Risicobeheerstrategie Aan Coinrule

Key Takeaways

  • Cryptocurrency-markten werken cyclisch en emotie is een drijvende factor in de Crypto-cycli. Naarmate de prijzen stijgen, beginnen beleggers FOMO naar het actief te drijven, waardoor de prijzen stijgen en zichzelf te veel hefboomeffect hebben. Dit leidt uiteindelijk tot een scherpe correctie waarbij veel handelaren de activa doorverkopen en de cyclus opnieuw instellen voor langetermijnbeleggers om opnieuw te beginnen met accumuleren.
  • Veel handelaren openen posities met een hoge hefboomwerking. Bij scherpe marktbewegingen moeten zij hun posities sluiten wegens liquidaties. Dat verergert de omvang van de prijsdaling nog meer.
  • De geschiedenis herhaalt zich. Correcties van 20-30% zijn typisch voor volatiele activa zoals Bitcoin. We hebben dalingen gezien die vergelijkbaar zijn met degene die we meerdere keren zagen in eerdere Bitcoin Bulls-cycli. 
  • Net als elke andere markt heeft de Cryptocurrency-markt zijn fundamenten. De statistieken verschillen echter van die van andere markten. Een voorbeeld van zo'n statistiek is de waarde die is vergrendeld in Defi, wat de interesse in gedecentraliseerde financiën laat zien.