Van meme-aandelen tot meme-munten
Team

Van Meme-aandelen tot Meme-munten

Meme-aandelen en meme-munten zijn de afgelopen 2 jaar populairder dan ooit geworden. Maar beleggen in dergelijke aandelen en activa kan zeer riskant zijn vanwege hun aard en afhankelijkheid van menselijk sentiment. Ze hebben meestal geen echte use-cases en ze pakken ook geen bestaande of toekomstige problemen aan. Maar tegelijkertijd kan het ook een vergissing zijn om simpelweg het idee van beleggen in meme-aandelen af ​​te zweren. 

In dit artikel zullen we meme-aandelen en meme-munten in detail bespreken, zodat u kunt begrijpen of ze het waard zijn om te kopen of niet. 

Wat is een Meme-voorraad?

Een meme-aandeel is een type aandeel dat populair is geworden onder handelaren en investeerders door een hype die op sociale media is gecreëerd. De hype kan snode gecreëerd en opzettelijk of geheel toevallig zijn. De belangrijkste drijvende factor die dergelijke aandelen populair maakt, zijn enkele internetmemes die circuleren in de gemeenschappen van handelaren/beleggers, zoals r/wallstreetbets (een subreddit van Reddit), Facebook en Instagram. Het is ook belangrijk op te merken dat de meeste mensen die in meme-aandelen beleggen, onervaren en jong zijn.

Wat is Wallstreetbets?

Zoals eerder vermeld, is Wallstreetbets (meestal geschreven r/wallstreetbets) een subreddit op het Reddit-platform. Het is een al lang bestaande community van dit sociale-mediaplatform dat momenteel meer dan 11 miljoen leden heeft. Het belangrijkste doel van dit kanaal is het bespreken en delen van nieuws over zeer speculatieve en trending aandelen, handelsstrategieën en ideeën. Interessant is dat dit kanaal al vele malen voor enorme verstoringen op de financiële markten heeft gezorgd. 

https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/

GameStop was het eerste voorbeeld

GameStop staat bekend als het eerste voorbeeld van een meme-aandeel dat eind 2020 populair werd. Een Reddit-gebruiker met de naam "Player896" deelde een bericht in r/wallstreetbets met de volgende titel:

Institutionele investeerders failliet laten gaan voor dummies, met GameStop

De Reddit-gebruiker legt in dit bericht een sterk bullish argument uit voor GME (GameStop), een bedrijf met fysieke winkels dat gameconsoles en games verkoopt. Het is belangrijk op te merken dat in de aanloop naar dit bericht de activiteiten en financiële resultaten van het bedrijf afnamen vanwege de COVID-19-pandemie en de opkomst van digitale media.

GameStop deed alles wat het kon, maar investeerders/handelaren verkochten dramatisch hun aandelen. Vanwege de post die Player896 deelde, zag de r/wallstreetbets-gemeenschap een kans om de GameStop-aandelen te kopen door tegen de financiële elite in te gaan. Het doel was om een ​​significante short squeeze te creëren, wat misschien een beetje intimiderend klinkt, maar in feite een eenvoudig proces is. Institutionele beleggers lenen aandelen om een ​​aandeel dat ze momenteel niet bezitten short te verkopen, wanneer ze denken dat het in prijs zal dalen. Het plan is om ze later tegen lagere prijzen terug te kopen, zodat ze geld kunnen verdienen met aandelen die ze momenteel niet eens bezitten. Als alles volgens plan verloopt, kopen ze de aandelen die ze hebben geleend terug en geven ze terug, en eindigen met het verschil tussen hun initiële, hogere verkoopprijs en uiteindelijke, lagere koopprijs als winst.

Shorts op GameStop worden geperst

De r/wallstreetbets-gemeenschap zorgde voor een short-squeeze door agressief de GME-aandelen te kopen. De prijs steeg met maar liefst 1,800% binnen een tijdsbestek van 9 dagen. Het bereikte de prijs van 390 USD vanaf 19.79 USD. Elon Musk, een Business Tycoon en de CEO van Tesla Motors, speelde ook zijn rol door simpelweg te tweeten "Gamestonk.” Het werd opzettelijk verkeerd gespeld en werd een meme die GameStop nog populairder maakte.

Dogecoin, de originele meme-munt

Aan de crypto-kant van de markt bereikte de opkomst van meme-activa een nieuw niveau met de oprichting van Dogecoin. In 2013 plaatste Jackson Palmer, een softwareontwikkelaar, een tweet door twee van de meest populaire memes van die tijd te combineren. Hij creëerde een afbeelding van de hond Shiba Inu samen met de cryptocurrency en deelde zijn ideeën over de fictieve cryptocurrency. Maar de reactie die hij op die tweet kreeg, maakte hem erg populair en hij kocht meteen het domein 'dogecoin.com'. 

https://dogecoin.com

Later nam een ​​andere softwareontwikkelaar, Billy Markus, contact met hem op via Twitter en deelde zijn gedachten om die meme-cryptocurrency te realiseren. Billy begon ook te werken aan de broncode van Bitcoin en bracht enkele wijzigingen aan, zoals het verhogen van het aantal munten en het verkorten van de tijd voor het maken van blokken. De twee softwareontwikkelaars werkten samen en lanceerden Dogecoin op 15th December 2013. 

Dogecoin, net na de lancering, explodeerde vervolgens op Reddit en bereikte de marktkapitalisatie van maar liefst 8 miljoen USD. Elon Musk speelde opnieuw zijn rol en plaatste later begin 2021 verschillende tweets over de meme-cryptocurrency. In mei 2021 bereikte de marktkapitalisatie van Dogecoin ongeveer 88 miljard USD. Dogecoin pronkt momenteel met de status van de 9th grootste cryptovaluta ter wereld. 

Shiba en andere "zonen" van de Doge

In het heetst van de strijd kwamen er talloze nieuwe meme-munten uit. Een van hen die een van de meest populaire is geworden, is de Shiba Inu-munt. Het bevat hetzelfde hondenras als Dogecoin en bereikte zeer recent nieuwe hoogten. Het bereikte de waarde van 0.00008 US dollar per munt van 0.00002 US dollar binnen 5 dagen. Het waren niet eens de eerste 50 grootste cryptocurrencies toen, en binnen een week tijd, het erin slaagde om de 11 te wordenth meest populaire munt door marktkapitalisatie in de wereld. 

https://shibatoken.com

Behalve de Shiba Inu-munt zijn er ook veel andere Doge-"zonen" zoals Ryoshi Token, Floki Inu, Dogelon Mars, enzovoort. De meeste van deze meme-munten pakken geen echte problemen aan en proberen de aandacht van sociale media te trekken om beroemd te worden zoals Dogecoin en Shiba Inu. 

FOMO en risico's

Goedkope meme-munten zonder real-life use case proberen te profiteren van het concept van FOMO (Fear of Missing Out). Ze hebben de neiging om naar een bepaald niveau te gaan, maar dan gaan ze meestal kapot. Dogecoin en Shiba Inu laten tot nu toe echter niet dezelfde trend zien. Ze lijken erin geslaagd hun waarden te stabiliseren en mensen houden eraan vast. Maar toch, terwijl u van meme-aandelen naar meme-munten gaat, blijft de risicofactor hoog voor dergelijke activa, en we raden u aan alleen het bedrag te investeren dat u zich kunt veroorloven te verliezen als u geïnteresseerd bent in meme-activa. De beste manier om deze munten te verhandelen, is door kleine hoeveelheden te gebruiken wanneer de munten klein en relatief onbekend zijn, en uit de posities te schalen naarmate de munten steeds populairder worden.