Crypto-belasting over de hele wereld
Team

Crypto-belasting over de hele wereld

De laatste tijd is de acceptatie van cryptocurrencies snel toegenomen. 2021 Chainalysis Wereldwijde Crypto-adoptie-index laat zien dat de wereldwijde acceptatie van cryptocurrency met meer dan 880% is gestegen. Als gevolg hiervan heeft de overheid interesse ontwikkeld in het monitoren en reguleren van de cryptocurrency-ruimte. Crypto-activa verbeteren de economische kracht van hun houders, en als zodanig is een van de gebieden van regulering de crypto-belasting op alle blockchain-gerelateerde activiteiten.

Crypto-adoptie over de hele wereld

met toenemende winst door vele maanden van aanhoudende prijsstijgingen, wordt het onderwerp crypto-belasting relevant voor zowel handelaren als overheden.

Elk land zijn crypto-belasting

Verschillende landen hebben regels over hoe cryptocurrency-activiteiten moeten worden belast, en het verschil in de toepasselijke regelgeving laat zien hoe ze crypto-activa definiëren en behandelen. De meerderheid karakteriseert ze als eigendommen, niet als valuta, zodat eventuele winsten die worden behaald met de verkoop of handel onderworpen zijn aan belastingen.

De VS.

In de Verenigde Staten zijn winsten die worden behaald met het verhandelen van cryptocurrency bijvoorbeeld onderworpen aan vermogenswinstbelasting. Als je goederen of diensten koopt met Bitcoin en de waarde van de uitgegeven Bitcoin is hoger dan waarvoor je het hebt gekregen, dan moet je belasting betalen over je uitgaven. 

Portugal

Sommige landen beschouwen crypto-activa echter niet of proberen deze niet gelijk te stellen aan eigendommen of traditionele financiële activa zoals aandelen en hebben een meer liberale benadering aangenomen om nieuwe crypto-activa te begrijpen en te belasten.

Een daarvan is Portugal, met een van de meest vriendelijke crypto-belastingen. Portugal beschouwt cryptocurrency als een vorm van betaling, dat wil zeggen, net als elke andere valuta en niet als een financieel actief. Winsten uit het verhandelen van cryptocurrency zijn dus niet onderworpen aan vermogenswinstbelasting. De enige uitzondering zijn bedrijven die betalingen in cryptocurrency ontvangen, omdat deze onderworpen zijn aan inkomstenbelasting, net als fiat-valutabetalingen. 

Duitsland

Een ander dergelijk land is Duitsland, dat cryptocurrency als privégeld beschouwt in plaats van als eigendom, valuta of wettig betaalmiddel. In Duitsland zijn inwoners die al meer dan een jaar cryptocurrencies hebben, vrijgesteld van belasting, ongeacht het bedrag. Handelaren die crypto-activa voor een kortere tijd aanhouden, zouden echter vermogenswinstbelasting moeten betalen, tenzij de transactie lager is dan 600 euro. De regel is anders voor bedrijven, omdat ze vermogenswinstbelasting moeten betalen over de winst uit cryptohandel.

Wit-Rusland

Wit-Rusland, aan de andere kant, hanteert een zeer liberale benadering van het belasten van cryptocurrencies. In 2018 heeft het land een nieuwe wet ingevoerd die cryptocurrency-activiteiten legaliseert en individuen en bedrijven vrijstelt van het betalen van belastingen tot 2023. Mijnbouw en handel in cryptocurrencies worden beschouwd als persoonlijke investeringen in Wit-Rusland en zijn vrijgesteld van inkomsten- en vermogenswinstbelasting.

Maleisië

In Maleisië worden cryptocurrencies niet als activa beschouwd. Hun transacties zijn dus vrijgesteld van belasting. Hier wordt een belangrijk onderscheid gemaakt tussen winsten verkregen uit actieve en passieve cryptotransacties. Winsten uit een passieve, occasionele of niet-systematische handel zijn volledig vrijgesteld van belasting. Wanneer de handel actief, systematisch, gepland of onderdeel van een beroep is, worden de winsten beschouwd als inkomsten voor de inkomstenbelasting.

Verschillende landen hebben verschillende benaderingen gevolgd om cryptocurrency te belasten, dus handelaren moeten bepalen of en hoe hun crypto-activiteiten worden belast.

In de gaten houden hoe crypto-belasting over de hele wereld evolueert, zal een belangrijk teken zijn dat het hele ecosysteem volwassen wordt en mainstream wordt.

Veel beleggers worden nog steeds teruggedrongen van het investeren in crypto vanwege de onzekerheden van crypto-belasting in hun land. Hier komt waarschijnlijk snel verandering in!