Team

Bitcoin-prijs en sentiment zijn hard gedaald. Waar gaat het heen?

Tussen 21 en 22 november daalde de prijs van Bitcoin met ongeveer 15% tot 6800 USD, het laagste niveau sinds mei. Zoals we aangaven bij Coinrule onlangs volgde de daling op weken van onzekerheid en toenemende pessimistische stemming onder handelaren en investeerders. Om beter te begrijpen waar we naartoe gaan, moeten we een stap terug doen om te analyseren hoe we hier zijn gekomen.

Laten we nu eens kijken naar een multi-timeframe-analyse van Bitcoin.

Als we naar de weekgrafiek kijken, kunnen we vier opeenvolgende rode kaarsen herkennen die zich kort na de andere vier negatieve weken tussen augustus en september voordoen. Interessant is dat dit nooit gebeurde, zelfs niet tijdens de berenmarkt. We moeten terug naar 2015 en 2016 om een ​​vergelijkbaar patroon te ontdekken. Dat waren trouwens de allereerste stadia van de nieuwe bullmarkt.

Bitcoin prijs wekelijks
Bitcoin-prijs per week

Deze intense verkoopdruk duwde de prijs over alle belangrijke ondersteuningsniveaus heen. Alleen het belangrijkste is er nog, moet nog getest worden.
Het merkteken van 6000 USD hield een jaar lang stand tussen 2018 en 2019, en toen het in november 218 werd verbroken, duurde het nog vijf maanden voordat de prijs weer vrij was. Geen wonder dat de markt het nu nauwlettend in de gaten houdt als het volgende en meer waarschijnlijke doelwit.

Te hoog, te snel?

In het geval van een opwaartse trend, groeit het algemene vertrouwen in een trend wanneer de prijs een kritisch ondersteuningsniveau test en vervolgens terugkeert naar de primaire richting. Dat gebeurde niet na de prijsstijging van 20% op 2 april. De prijs schoot in principe rechtstreeks naar 14000 USD. Van de uitbraak tot de lokale top kunnen we acht groene en slechts vier rode kaarsen vinden.

Na de lokale top in juni begon de prijs lager te handelen, met opeenvolgende lagere hoogtepunten. Aanvankelijk vond Bitcoin steun rond 9400, en nadat het lager was gebroken, begon het een "vallende wig" -patroon te vormen. Het langzame "bloeden" leidde tot een plotselinge prijsstijging van 40% in combinatie met een RSI-stierdivergentie. Het leek erop dat het voorgeborchte voorbij was en de markt klaar was om weer hogerop te gaan.

Bitcoin prijs dagelijks
Bitcoin-prijs per dag

Eén element ontbrak echter. Een duidelijke doorbraak van een eerdere weerstand gevolgd door a geslaagde hertest. De markt sloot eerst niet direct boven 9400 USD en had de volgende dagen moeite om dat niveau te bereiken. Dat was het eerste zorgwekkende teken dat de trend snel zou kunnen verslechteren.

De daling bracht de prijs terug binnen het dalende wigpatroon en versnelde de afgelopen dagen aanzienlijk, om (voorlopig) te stoppen met een precieze tag van de neerwaartse trend op hoog volume. Dat is een verdere bevestiging dat de markt de ontwikkeling van deze formatie nauwlettend in de gaten houdt. De grens ligt op 6400 USD, slechts ongeveer 6% boven de belangrijkste ondersteuning voor een hoger tijdsbestek.

Bitcoin prijs 4 uur
Bitcoin-grafiek 4 uur

Hoewel het basisscenario voor beren een eerste prijsdoel van 6400-6000 USD heeft, wat zou het bewijs kunnen zijn van een trendomkering?

Volgens mij, het eerste waar stieren naar zouden moeten kijken, is een verschuiving in de prijsactie rond steun/weerstanden, zoals we die de afgelopen weken hebben gezien. Elke keer dat een ondersteuningsniveau werd verbroken, probeerde de prijs dat niveau te herwinnen, maar faalde en zakte daarna verder.

Vanuit dit oogpunt herken ik het belangrijkste verkoopsignaal in de rode cirkel. De prijs probeerde een opleving boven de weerstand uit te halen en werd in plaats daarvan duidelijk afgewezen. Op dezelfde manier zou ik een eerste koopsignaal herkennen of de prijs erin slaagt een van de paarse horizontale lijnen te doorbreken (en uiteindelijk opnieuw te testen).

Bitcoin Prijs 30 min
Bitcoin Prijs 30 min

Pas op voor prijsmanipulaties

Een vriendelijke herinnering, de cryptomarkt is nog steeds een relatief illiquide markt die grote spelers in de richting kunnen bewegen die hun winst kunnen maximaliseren. Dat toegeven betekent niet dat we een 'samenzweringstheorie' accepteren, maar het helpt de dynamiek die de belangrijkste marktbewegingen beheersen beter te begrijpen. En elke keer dat u een handelsplan maakt met Coinrule, die rekening moet houden met deze dynamiek.

Wanneer de prijs een belangrijk niveau doorbreekt, begint er een FOMO-aankoopstormloop bij kleine/retailbeleggers en handelaren. Maar als de trend niet ook door grotere/institutionele spelers wordt ondersteund, wordt het, naarmate de prijs hoger wordt, eenvoudig terug te dringen met relatief grote verkooporders.
Dat is de reden waarom ik altijd naar het volume kijk bij het analyseren van een prijsgrafiek. Gelukkig is het voor grote spelers moeilijk om hun voetsporen te verbergen.

Wat verwacht ik dan? De prijs is momenteel veel oversold, in ieder geval is een kortetermijnverlichting zeer waarschijnlijk. 7400 zal uiteindelijk de eerste gelegenheid zijn om de geest van de stieren te testen, maar alleen boven het gebied van 8600-9000 zal de opwaartse trend met meer vertrouwen kunnen doorgaan.

Als dat niet gebeurt en de prijs blijft naar het zuiden gaan, zijn er goede kansen om vrij snel de lagere 6K te ontmoeten. En naar mijn mening zou het niet per se een catastrofe zijn. Zoals we al zeiden, sinds de uitbraak in april heeft de markt dat niveau niet meer getest. Als de prijs aanzienlijke liquiditeit vindt om hem weer omhoog te duwen, zal dit een betrouwbare bevestiging zijn dat er eindelijk een bodem is.

Laatste opmerkingen kijkend naar de grondbeginselen

We hebben nauwkeurig gekeken hoe de prijs de afgelopen maanden is geëvolueerd. Helaas is de prijs vaak een leugenaar en weerspiegelt deze niet echt de waarde van het actief. Een van de belangrijkste statistieken waar beleggers naar moeten kijken om de staat van het Bitcoin-netwerk te meten, is ongetwijfeld de hash-snelheid.

Als we naar de gegevens kijken, zien we dat we altijd hoge waarden hebben, ruim boven de grens van 100 miljoen TH/s die pas onlangs in september voor het eerst werd gebroken. Het netwerk ziet er vanuit dit oogpunt veiliger uit dan ooit, en miners blijven investeren in het bedrijf.

Bitcoin hash-rate gegevens: Blockchain.com

Hoe zit het met de nabije toekomst? De langverwachte halving nadert. Aan de ene kant is het onmogelijk om te berekenen hoeveel de Bitcoin in dit geval al prijst. Aan de andere kant moet de echte impact van de halvering nog steeds invloed hebben op de huidige vraag-aanbodstructuur van de markt.

Als we aannemen dat miners dagelijks tot de grootste verkopers van Bitcoin behoren, vanwege de noodzaak om zich in te dekken tegen de prijsvolatiliteit, is het ook veilig om te voorzien dat de voorraad Bitcoin die beschikbaar is voor verkoop drastisch zal verminderen wanneer de halvering plaatsvindt. Als de vraag blijft groeien naarmate de mainstream-adoptie zich verspreidt, zal dat een onevenwicht tussen vraag en aanbod creëren zoals het nu is en zal de prijs automatisch hoger worden.

Het is belangrijk om dat te benadrukken uitschuddens, waar zwakke handen verkopen aan grotere kopers, zijn de standaard in alle verhandelde markten. Maar ze anticiperen meestal op een nieuwe stap omhoog.

Kijk naar het grotere plaatje!

..ben jij klaar voor de volgende grote stap?
Maak nu uw regel aan!

Laat een reactie achter