Team

Een verhaal van twee hitlijsten

Soms is een enkele grafiek niet voldoende om een ​​360-graden beeld te krijgen van de huidige omstandigheden van de cryptomarkt. Door de prijsontwikkeling van Bitcoin en de dominantie ervan over de rest van de cryptocurrencies te combineren, kunt u inzichtelijke informatie krijgen over waar de markt vervolgens naartoe gaat.

De grafieken van de prijs van Bitcoin en de dominantie van Bitcoin bieden een handig overzicht van hoe het kapitaal over de cryptomarkt stroomt. Zoals het vaak wordt gezegd, Volg het geld.

Er kunnen vier hoofdscenario's zijn die kunnen gebeuren. Als u ze identificeert, krijgt u een idee van de voortdurende dynamiek. 

"Bitcoin is de koning“. Wanneer zowel de Bitcoin-prijs als de dominantie omhoog gaan, is dit een teken dat kapitaal Altcoins verlaat om opnieuw te worden toegewezen aan Bitcoin. Dat gebeurt meestal wanneer de Bitcoin-prijs belangrijke weerstanden doorbreekt en parabolische groei begint. Altcoins zijn als geheel niet in staat om een ​​dergelijke prijsgroei in te halen, waardoor ze relatief slechter presteren dan Bitcoin.

"Crypto-euforie“. Als de Bitcoin-prijs stijgt terwijl zijn dominantie daalt, betekent dit dat er een instroom van nieuw kapitaal in crypto is, waarvan het meeste naar Altcoins stroomt.

"Milde correctie“. Wanneer de euforie begint af te koelen, is het altijd Bitcoin die de weg wijst. In het begin, wanneer de markt slechts een tijdelijke terugval verwacht, proberen investeerders en handelaren zich in te dekken en een extra rendement uit Altcoins te halen. Zo daalt hun prijs als geheel minder sterk dan die van Bitcoin. 

"Paniekverkopen“. Wanneer de daling van Bitcoin ernstig wordt en de dominantie toeneemt, betekent dit dat de markt Altcoins verlaat en relatieve veiligheid zoekt in Bitcoin. Dat signaleert meestal de punt van maximale pijn in de markt, wat ook de beste koopkans kan zijn.

Als je naar de onderstaande grafiek kijkt, kun je zien dat de laatste twee keer dat Bitcoin-dominantie het dieptepunt bereikte, tijdens de huidige correctie ongeveer halverwege kwam.

Bitcoin-prijs versus Bitcoin-dominantie

Dat gebeurt omdat beleggers zich zorgen beginnen te maken over de toenemende waarschijnlijkheid van verdere neergang.

Rond eind juli steeg de prijs van Bitcoin zonder een bijpassende rally in zijn dominantie, wat impliceert dat dit de risicofase was voor Altcoins. Toen Bitcoin een paar maanden begon te consolideren, hadden Altcoins meer voordelen.

Nogmaals, in september hebben investeerders kapitaal geroteerd in Bitcoin. In het begin deden ze dat om het risico van een meer aanhoudende neerwaartse trend af te dekken. Toen Bitcoin sterk herstelde, verwachtte de markt een parabolische run naar nieuwe all-time highs voor Bitcoin.

Wat was een van de belangrijkste tekenen dat de opwaartse trend op dat moment niet duurzaam was? Kapitaal vloog weer naar Altcoins. Er was gewoon niet genoeg vraag die zich alleen op Bitcoin concentreerde om het hoger te krijgen. De markt verloor kracht en uiteindelijk keerde de trend.

Waarom is dit relevant?

Als u begrijpt waar kapitaal stroomt, kunt u het risico van uw portefeuille beter beheren. Dat geeft u waardevolle richtlijnen over hoe u uw fondsen kunt toewijzen om waarde te creëren onder alle marktomstandigheden.

De grafiek vertelt ons twee verschillende verhalen. Ten eerste zweeft Bitcoin rond kritieke ondersteuning. De prijs kan vanaf hier met minstens 5 tot 10% dalen als deze wordt verbroken. Aan de andere kant, ondanks de wijdverbreide onzekerheid, zijn Altcoins nog steeds geprijsd tegen historisch hoge waarderingen in vergelijking met Bitcoin, waardoor ze bijzonder kwetsbaar zijn in geval van aanzienlijke Bitcoin-volatiliteit, zowel aan de positieve als aan de onderkant.

Het goede nieuws? Het automatisch beheren van uw portefeuille in alle marktomstandigheden was nog nooit zo eenvoudig met Coinrule.

Handel veilig!