marktcrash door het coronavirus
Handelsbots Trading Tips

De marktcrash van het coronavirus in 2020: hoe kunt u uw portefeuille beschermen?

Er is een Chinese vloek die zegt: ‘Moge je leven interessante tijden.” Of je het nu leuk vindt of niet, we leven in zulke tijden. De angst voor COVID-19 veroorzaakte in 2020 een wereldwijde marktcrash door het coronavirus. Geen enkel actief lijkt nog veilig. Wat moet u kopen en hoe kunt u uw portefeuille beschermen in zulke onzekere tijden?

We bevinden ons officieel in een (legacy) bearmarkt.

De aandelenmarkten wereldwijd daalden met nooit eerder geziene koersen. Deze marktcrash door het coronavirus overtrof zelfs de Grote Financiële Crisis van 2008 al. Destijds kenden de prijzen een meer geleidelijke daling. Dat is een heel fascinerend voorbeeld van hoe de euforie snel kan omslaan in wijdverbreide paniekverkopen. 

Economieën over de hele wereld die volledig op slot gaan, zijn het perfecte voorbeeld van iets onverwachts zwarte zwaangebeurtenis. Dat verwijst naar de gebeurtenis waarmee geen enkele belegger rekening houdt in zijn handelsstrategie. Wanneer dit gebeurt, verandert het huidige en toekomstige scenario volledig en zijn nieuwe beoordelingen voor de assetallocatie vereist.

Als we naar de langetermijngrafiek van de SP500 Futures kijken, kunnen we zien dat de 200 MA-markt duidelijk de kloof laat zien tussen periodes van bear- en bull-markten. Vorige week brak de waarde van de index, die beter dan wie dan ook de toestand van de wereldeconomie meet, dit belangrijke niveau, waardoor er, technisch gezien, een einde kwam aan de langste bullmarkt aller tijden.

Wekelijkse 200MA gebroken – Start van de bearmarkt op de Amerikaanse aandelenmarkt

Hoe lang kan het duren?

In 2008 duurde het ongeveer een jaar voordat de prijs de 200 MA doorbrak en de bodem bereikte. Gezien de omvang van de huidige aanvankelijke uitverkoop kan het natuurlijk korter duren voordat er een herstel op gang komt. Aan de andere kant zou de ernstiger terugval er ook op kunnen wijzen dat de gebeurtenissen die zich deze keer afspelen de economie nog harder zouden kunnen treffen.

De waarheid is dat geen enkele belegger een kristallen bol heeft om de toekomst te voorspellen. Dit zijn de tijden waarin technische analyse slechts weinig houvast kan bieden, maar het is essentieel om de fundamentele zaken in de gaten te houden. Momenteel prijzen de markten de lockdown van heel Europa en sommige gebieden in de VS aan. Waarschijnlijk overwegen beleggers nog niet de mogelijkheid van een volledige verlamming van de Amerikaanse economie. Het is nog te vroeg om je beelden voor te stellen van lege straten in meer dan vijftig staten van de VS. Dat is wat er gebeurt in Italië en andere landen zoals Spanje en Frankrijk.

Als dat zou gebeuren, zouden de gevolgen heel lelijk kunnen zijn. Ter vergelijking: tijdens de ergste recessie sinds 1929 daalde het Amerikaanse bbp gedurende drie kwartalen met 6.3% op jaarbasis, voordat het herstel begon. Een volledige sluiting van de economie zou waarschijnlijk tot veel slechtere cijfers kunnen leiden. Volgens de eerste voorspellingen zal het Amerikaanse bbp dalen alleen al in het tweede kwartaal van 20 ongeveer 30-2%.

Wat kunnen we verwachten na deze marktcrash door het coronavirus?

De paniek verspreidde zich snel onder beleggers. Vóór de eerste grote uitbraken in Europa was de algemene stemming op de markt zeer zelfgenoegzaam, en het coronavirus leek een probleem dat beperkt bleef tot China en nabijgelegen regio’s. Toen duidelijk werd dat de situatie een aanzienlijke impact zou hebben gehad op de Chinese economie en dat andere economieën op het punt stonden dezelfde schade te lijden, veroorzaakten de paniekverkopen een echte marktcrash door het coronavirus.

De daling veroorzaakte een stormloop op het gebied van veiligheid, maar geen enkele beleggingscategorie slaagde erin deze rol te vervullen Veilige haven. 

Zelfs de goudprijs kelderde. Beleggers probeerden alle liquide activa te verkopen om contant geld en liquiditeit aan te trekken. De cryptomarkt kende niet minder stress. De markt beschouwt cryptocurrencies nog steeds als een risicovolle investering en tijden van onzekerheid zorgen voor een aanzienlijke verkoopdruk op de prijzen.

Centrale banken stapten in met een massale gecoördineerde actie om liquiditeit te injecteren om de paniek een halt toe te roepen. Deze gedurfde en proactieve acties zullen waarschijnlijk op korte termijn verlichting op de markten brengen. Toch zal de volatiliteit nog een hele tijd aanhouden; nieuwe uitbraken en nieuws over de ontwikkeling van de pandemie zullen voor verdere stress zorgen.

Tijdens de volgende fase zullen beleggers de vooruitzichten nauwkeurig beoordelen en hun portefeuilles dienovereenkomstig opnieuw in evenwicht brengen. Dat zal verdere turbulentie onder de activaklassen veroorzaken.

Het belangrijkste element om in de gaten te houden is de vrijgave van gegevens over de toestand van de wereldeconomie. De werkloosheid, de schuldenlast en het aantal wanbetalingen zijn allemaal gedoemd te stijgen. Niettemin zal de omvang van de stijging het langetermijneffect van deze crisis bepalen.

Welke activaklassen zouden beter kunnen presteren?

De theorie leert ons dat beleggers in tijden van crisis de neiging hebben risicovolle activa, zoals aandelen, te verkopen om hun portefeuilles opnieuw in evenwicht te brengen in obligaties, goud of contant geld. Deze keer zou de realiteit iets anders kunnen zijn. 

Obligaties zijn momenteel niet de veiligste optie zoals ze historisch gezien zijn. En dat komt door drie belangrijke redenen: 

  • Tien jaar ultra-accommoderend monetair beleid heeft de waardering aanzienlijk opgeblazen. Er worden al voor biljoenen dollars aan vastrentende instrumenten verhandeld met negatieve renteopbrengsten.
  • Het niveau van de schuldenlast van zowel het bedrijfsleven als de overheid ligt op een ongekend hoog niveau, wat atypisch is voor de tijd van vóór de depressie.
  • Op de korte termijn is inflatie niet in zicht, maar uiteindelijk zullen ongekende liquiditeitsinjecties gevolgen hebben voor het prijsniveau op de lange termijn. Obligaties met een langere looptijd (die nog niet tegen een negatieve rente worden verhandeld) zouden bij dergelijke verwachtingen ondermaats moeten presteren.

Hoe zit het met goud?

Het veiligste actief presteerde per definitie ondermaats in deze vroege stadia. De scherpe prijsdaling op de aandelenmarkten spoorde beleggers aan om zoveel mogelijk contant geld op te halen om verliezen te dekken, en zeer waarschijnlijk kwamen ook posities in goud in deze vicieuze cirkel terecht. Nogmaals, het feit dat er niet snel een inflatie wordt verwacht, dwingt beleggers er niet toe zich tegen dat risico in te dekken door edele metalen zoals goud te kopen. Niettemin zou goud een betrouwbare optie kunnen zijn voor de lange termijn, wanneer er inflatieproblemen rijzen. 

Geld is koning. 

In tijden van onzekerheid zijn degenen die over liquiditeit beschikken doorgaans degenen die hun portefeuille beter kunnen beschermen en de beste kansen kunnen grijpen. Met name de dollar is veruit een van de best presterende activa onder de bestaande activaklassen. De dollarindex is de afgelopen dagen gestegen naar waarden die bijna twintig jaar hoog zijn.

Dollarindex breekt hoger

Deze trend zal zich waarschijnlijk in de nabije toekomst voortzetten, aangezien grote bedrijven worden getroffen door een wijdverbreid tekort aan dollars. Deze kwestie is zo betekenisvol dat de De FED moest swaplijnen introduceren met andere grote centrale banken om te voorkomen dat de situatie verder verslechtert.

Hoe kunt u deze kansen benutten?

Het goede nieuws is dat het tegenwoordig ook voor u die in crypto handelt, relatief eenvoudig is om uw bezit te diversifiëren over verschillende activaklassen.

Goud heeft bijvoorbeeld historisch gezien bewezen een solide afdekking te zijn in moeilijke tijden. U kunt eenvoudig in goud beleggen met behulp van PAX goud, die verhandelbaar is op Kraken. Een munt gekoppeld aan de prijs van een troy ounce van het edelmetaal en één op één ondersteund door echte bullions. 

Over stabiele munten gesproken: de belangstelling voor deze munten is in 2019 al enorm toegenomen, en waarschijnlijk zal hun rol in het ecosysteem in de toekomst verder toenemen.

Er zijn genoeg mogelijkheden om vast te houden digitale dollars - Tether, DAI, USDC, BUSD, PAX USD en meer. Wat heel interessant is, is dat in een wereld waar de rentetarieven naar negatieve cijfers gaan, beleggers door het aanhouden van deze munten en het storten ervan aanzienlijke rendementen kunnen behalen. 

Passieve inkomensstrategieën zijn erg populair en beleggers kunnen beslissen om gecentraliseerde of gedecentraliseerde faciliteiten te gebruiken, afhankelijk van hun voorkeuren en mate van vertrouwen in de verschillende protocollen. De recente crash op de cryptomarkt fungeerde als een zware stresstest, vooral voor de gedecentraliseerde protocollen. Marktvolatiliteit is nog steeds de grootste bedreiging voor kredietplatforms, maar zoals altijd de markt biedt nooit rendement zonder enig risico. Het enige dat u hoeft te doen, is een belegging kiezen met het beste risico-/opbrengstprofiel op basis van uw voorkeuren.

Hernieuwde volatiliteit op de FX-markt

Naast de dollar zou het in de gaten houden van andere valuta's interessante kansen kunnen bieden. Centrale banken zijn in beweging, de race naar devaluatie is begonnen en er zullen nieuwe valutaoorlogen plaatsvinden. Dit alles zal de volatiliteit aanwakkeren en, zoals u weet, levert dat de beste kansen op.

Dat is waarschijnlijk geen toeval Kraken Exchange heeft onlangs FX-handel geïntroduceerd, waarbij negen valutaparen worden toegevoegd en er zullen er in de toekomst nog meer volgen. Dat betekent dat u binnenkort uw bezit ook in veel verschillende valuta's kunt diversifiëren Coinrule.

Hoe zit het met Crypto?

De cryptomarkt kreeg vorige week een zware klap. De algemene risicoverschuiving had een zware impact op cryptocurrencies. De relatief lage liquiditeit verergerde de daling en liquidaties op hefboomposities versnelden de neerwaartse trend. 

De waardering van de brede cryptomarkt viel terug naar belangrijke langetermijnniveaus. Als we alleen al naar het crypto-ecosysteem kijken, zou dat een koopmogelijkheid kunnen zijn om meer te vergaren. Het brede economische landschap is echter zeer onzeker en zou de prijzen voor langere perioden kunnen beïnvloeden.

Sinds februari is de correlatie tussen Bitcoin en aandelen toegenomen en nu relatief hoog. Houd er rekening mee dat de waarde momenteel rond de 0.1 ligt, wat nog steeds een relatief lage correlatie is vergeleken met andere traditioneel activaklassen. Het idee van crypto als bescherming tegen een crisis van het oude systeem lijkt nog niet te bestaan. Dat is tenslotte redelijk, aangezien cryptocurrencies geen algemeen erkende beleggingscategorie voor beleggers zijn. 

Correlatie tussen Bitcoin en de SP500 – Credits Coinmetrics

Het is beter om dit de komende weken in de gaten te houden om te zien of de perceptie van beleggers verandert naarmate nieuwe gebeurtenissen zich voordoen.

De beste strategieën voor deze uitdagende tijden

Coinrule kan u helpen deze onzekere dagen door te komen en de stressvolle volatiliteit op de korte termijn om te zetten in kansen. 

Met dit soort regels kunt u kleine prijsbewegingen opvangen zonder grote posities op te bouwen die u kunnen blootstellen aan aanzienlijke verliezen in geval van scherpe dalingen. 

Koop de dip op de marktcrash van het coronavirus
Sjabloonstrategie: Koop de dips + stop-loss / neem winst

In plaats daarvan, als je dit als een goed beschouwt koop kans en u bent bereid om op langere termijn te handelen. U kunt meer van uw favoriete munten verzamelen. In onze sjabloonbibliotheek vindt u veel voorbeelden van opstellingen die bij verschillende handelsstijlen passen. 

Bonustip: de wekelijkse prijs van 200 MA voor Bitcoin bood steun tijdens de bearmarkt van 2018 en speelt tegenwoordig nog steeds een cruciale rol. Coinrule technische indicatoren toegevoegd aan de handelsmotor in de afgelopen weken, en je zou ze kunnen gebruiken om een ​​regel als de volgende op te stellen.

DCA-strategie gebaseerd op de wekelijkse 200MA op Bitcoin

Vergeet natuurlijk nooit een stop loss aan uw transacties toe te voegen om uzelf tegen onverwachte verliezen te beschermen.

Heroverweeg uw beleggingsstrategie

Het nieuwe mondiale economische scenario vereist een nieuwe beoordeling van het risico van uw portefeuille en een diepgaande evaluatie van de positionering in de komende maanden.

Cryptocurrencies zijn waarschijnlijk de activaklasse met het beste risico-/opbrengstprofiel voor de toekomst. Het brede concept van crypto is precies voor dit soort periodes ontworpen. Deze marktcrash door het coronavirus zal de echte stresstest zijn van de onderliggende filosofie. Bovendien zijn cryptoteams goed gepositioneerd om hun activiteiten op afstand voort te zetten, zonder onderbrekingen. Ook al is ons team verspreid over vier verschillende landen, geen enkele quarantainebeperking heeft invloed op ons ontwikkelingsproces.

Het meest bedreigende element is dat cryptocurrencies meerdere crypto-bearmarkten hebben gekend, maar nooit een oude brede bearmarkt. Door in de gaten te houden hoe de correlatie tussen Bitcoin en aandelen evolueert, krijgen we een idee van hoe beleggers het risico van cryptocurrencies daadwerkelijk zullen waarnemen.

Ondertussen is de beste manier om op deze marktcrash door het coronavirus te reageren het diversifiëren van uw portefeuille. Voeg nieuwe defensieve activaklassen zoals goud, valuta's en stabiele munten toe aan uw portemonnee om het algehele risico te verminderen.

In tijden waarin aanpassing aan nieuwe scenario’s en proactief handelen het verschil maken, Coinrule gaat ook de uitdaging aan en wordt een multi-asset handelsplatform.

Blijf op de hoogte ...

en handel veilig!



VRIJWARING

Ik ben geen analist of beleggingsadviseur. Alles wat ik op deze site aanbied, is puur voor begeleiding, informatieve en educatieve doeleinden. U dient onafhankelijk te verifiëren alle informatie in mijn bericht. Ik kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enig verlies of enige schade die is veroorzaakt door te vertrouwen op dergelijke informatie. Houd er rekening mee dat het verhandelen van cryptocurrencies een aanzienlijk risico met zich meebrengen.