marktcrash coronavirus
Algoritmische handel Market Analysis Handel Coinrule Trading Tips

De marktcrash van het coronavirus in 2020: hoe kunt u uw portefeuille beschermen?

Er is een Chinese vloek die zegt: "Moge je leven in" interessante tijden.” – of je het nu leuk vindt of niet, we leven in zulke tijden. De angst voor COVID-19 veroorzaakte een wereldwijde crash van de Coronavirus-markt in 2020. Geen enkel actief lijkt meer veilig te zijn. Wat te kopen en hoe uw portefeuille te beschermen in deze onzekere tijden?

We zitten officieel in een (legacy) Bear-markt.

De beurzen wereldwijd daalden met nooit eerder vertoonde koersen. Deze marktcrash door het Coronavirus overtrof zelfs al de Grote Financiële Crisis in 2008. Destijds zagen de prijzen een meer geleidelijke daling. Dat is een heel fascinerend voorbeeld van hoe de euforie snel kan omslaan in een wijdverbreide paniekverkoop. 

Economieën over de hele wereld die volledig op slot gaan, zijn het perfecte voorbeeld van een onverwachte zwarte zwaangebeurtenis. Dat verwijst naar de gebeurtenis waarmee geen enkele belegger rekening houdt in zijn handelsstrategie. Wanneer dit gebeurt, verandert het huidige en toekomstige scenario volledig en vereist het nieuwe beoordelingen voor assetallocatie.

Als we naar de langetermijngrafiek van de SP500 Futures kijken, kunnen we zien dat de 200 MA-markt duidelijk de kloof laat zien tussen perioden van Bear- en Bull-markt. Vorige week brak de waarde van de index, die als geen ander de toestand van de wereldeconomie peilt, dit belangrijke niveau en eindigde, technisch gezien, de langste Bull-markt aller tijden.

Wekelijkse 200MA gebroken - Begin van de berenmarkt op de Amerikaanse aandelenmarkt

Hoe lang kan het duren?

In 2008 duurde het ongeveer een jaar vanaf de prijs om de 200 MA te doorbreken en de bodem te bereiken. Natuurlijk, gezien de omvang van de huidige aanvankelijke uitverkoop, kan het minder vergen om een ​​herstel te starten. Aan de andere kant zou de sterkere terugval er ook op kunnen wijzen dat de gebeurtenissen die zich deze keer ontvouwen de economie nog harder zouden kunnen beïnvloeden.

De waarheid is dat geen enkele belegger een glazen bol heeft om de toekomst te voorspellen. Dit zijn de momenten waarop technische analyse slechts weinig houvast kan bieden, maar het is essentieel om de grondbeginselen in de gaten te houden. Momenteel prijzen de markten de lockdown van heel Europa en sommige gebieden in de VS. Waarschijnlijk overwegen beleggers nog niet de optie van volledige verlamming van de Amerikaanse economie. Het is nog te vroeg om beelden voor te stellen van lege straten in meer dan 50 staten van de VS. Dat is wat er gebeurt in Italië en andere landen zoals Spanje en Frankrijk.

Als dat zou gebeuren, zouden de gevolgen heel lelijk kunnen zijn. Ter vergelijking: tijdens de ergste recessie sinds 1929 daalde het Amerikaanse BBP met 6.3% op jaarbasis gedurende drie kwartalen, voordat het begon te herstellen. Een volledige sluiting van de economie zou waarschijnlijk tot veel slechtere cijfers kunnen leiden. Vroege voorspellingen zien het Amerikaanse BBP dalen rond de 20-30% alleen al in het tweede kwartaal van 2.

Wat kunnen we verwachten na deze marktcrash van het Coronavirus?

De paniek verspreidde zich snel onder beleggers. Vóór de eerste belangrijke uitbraken in Europa was de algemene stemming op de markt erg zelfgenoegzaam, en het Coronavirus leek een probleem dat zich beperkte tot China en nabijgelegen regio's. Toen duidelijk was dat de situatie een aanzienlijke impact zou hebben gehad op de Chinese economie en andere economieën op het punt stonden dezelfde schade te lijden, veroorzaakten de paniekverkopen een echte marktcrash door het Coronavirus.

De daling leidde tot een stormloop op veiligheid, maar geen enkele activaklasse slaagde erin om de rol van Veilige haven. 

Zelfs de goudprijs kelderde. Beleggers probeerden wat voor liquide dan ook te verkopen om geld en liquiditeit op te halen. De cryptomarkt ondervond niet minder stress. De markt beschouwt cryptocurrencies nog steeds als een risicovolle investering en tijden van onzekerheid zorgen voor een aanzienlijke verkoopdruk op de prijzen.

Centrale banken grepen in met een massale gecoördineerde actie om liquiditeit te injecteren om de paniek te stoppen. Deze gedurfde en proactieve acties zullen waarschijnlijk op korte termijn verlichting in de markten brengen. Toch zal de volatiliteit nog geruime tijd aanhouden, nieuwe uitbraken en nieuws over de ontwikkeling van de pandemie zullen voor verdere stress zorgen.

Tijdens de volgende fase zullen beleggers de vooruitzichten nauwkeurig beoordelen en hun portefeuilles dienovereenkomstig opnieuw in evenwicht brengen. Dat zal voor meer turbulentie zorgen onder de activaklassen.

Het belangrijkste element om in de gaten te houden is het vrijgeven van gegevens over de toestand van de wereldeconomie. Werkloosheid, schulden en wanbetalingen zijn allemaal gedoemd te stijgen. Niettemin zal de omvang van de toename het langetermijneffect van deze crisis bepalen.

Welke activaklassen zouden beter kunnen presteren?

De theorie leert ons dat beleggers in tijden van crisis de neiging hebben om risicovolle activa, zoals aandelen, te verkopen om hun portefeuilles in obligaties, goud of contanten opnieuw in evenwicht te brengen. Deze keer zou de realiteit iets anders kunnen zijn. 

Obligaties zijn momenteel niet de veiligste optie zoals ze in het verleden zijn geweest. En dat heeft drie hoofdredenen: 

  • Tien jaar ultra-accommoderend monetair beleid heeft de waardering aanzienlijk opgedreven. Voor biljoenen dollars aan vastrentende instrumenten worden al verhandeld met negatieve renteopbrengsten.
  • De schuldenlast van zowel het bedrijfsleven als de overheid is ongekend hoog, wat atypisch is in tijden van voor de depressie.
  • Inflatie is op korte termijn niet in zicht, maar op den duur zullen ongekende liquiditeitsinjecties gevolgen hebben voor het prijspeil. Obligaties met een langere looptijd (die nog niet tegen een negatieve rente worden verhandeld) zouden bij dergelijke verwachtingen ondermaats moeten presteren.

Hoe zit het met goud?

De veiligste asset presteerde per definitie ondermaats in deze vroege stadia. De scherpe koersdaling op de aandelenmarkten drong er bij beleggers op aan om zoveel mogelijk contant geld op te halen om verliezen te dekken en zeer waarschijnlijk kwamen ook posities in goud in deze vicieuze cirkel terecht. Nogmaals, geen inflatie die binnenkort wordt verwacht, dwingt beleggers niet om zich van dat risico af te dekken door edele metalen zoals goud te kopen. Desalniettemin zou goud een betrouwbare optie kunnen zijn voor de lange termijn, wanneer inflatieproblemen zich voordoen. 

Geld is koning. 

In tijden van onzekerheid zijn degenen die liquiditeit aanhouden meestal in staat om hun portefeuille beter te beschermen en de beste kansen te grijpen. Met name de dollar is verreweg een van de best presterende activa onder de legacy activaklassen. De dollar-index sprong de afgelopen dagen naar waarden van bijna 20 jaar hoog.

Dollarindex breekt hoger

Deze trend zal zich waarschijnlijk in de nabije toekomst voortzetten, aangezien een wijdverbreid tekort aan dollars grote bedrijven treft. Deze kwestie is zo belangrijk dat de FED moest swaplijnen invoeren met andere grote centrale banken om te voorkomen dat de situatie verder verslechtert.

Hoe deze kansen benutten?

Het goede nieuws is dat het tegenwoordig ook voor u die in crypto handelt relatief eenvoudig is om uw bezit te diversifiëren over verschillende activaklassen.

Goud heeft bijvoorbeeld in het verleden bewezen een solide hedge te zijn in moeilijke tijden. U kunt eenvoudig in goud beleggen met PAX goud, die verhandelbaar is op Kraken. Een munt gekoppeld aan de prijs van een troy ounce van het edelmetaal en één-op-één ondersteund door echte edelmetaal. 

Over stabiele munten gesproken, ze zijn in 2019 al in de belangstelling komen te staan, en waarschijnlijk zal hun rol in het ecosysteem in de toekomst verder versterken.

Er zijn genoeg opties om vast te houden digitale dollars — Tether, DAI, USDC, BUSD, PAX USD en meer. Wat heel interessant is, is dat in een wereld waar de rentetarieven naar negatieve cijfers gaan, het vasthouden van deze munten en het storten ervan beleggers in staat stelt aanzienlijke rendementen te behalen. 

Passieve inkomensstrategieën zijn erg populair en beleggers kunnen beslissen om gecentraliseerde of gedecentraliseerde faciliteiten te gebruiken, afhankelijk van hun voorkeuren en mate van vertrouwen in de verschillende protocollen. De recente crash van de cryptomarkt diende als een zware stresstest, vooral voor de gedecentraliseerde protocollen. Marktvolatiliteit is nog steeds de grootste bedreiging voor kredietplatforms, maar zoals altijd de markt levert nooit rendement op zonder enig risico. Het enige dat u hoeft te doen, is een belegging te kiezen met het beste risico-/opbrengstprofiel volgens uw voorkeuren.

Hernieuwde volatiliteit op de FX-markt

Afgezien van de dollar, zou het in de gaten houden van andere valuta's interessante kansen kunnen bieden. Centrale banken zijn in beweging, de race naar devaluatie is begonnen en er zullen nieuwe valutaoorlogen plaatsvinden. Dit alles zal de volatiliteit doen ontbranden en, zoals u weet, genereert dat de beste kansen.

Het is waarschijnlijk geen toeval dat Kraken exchange heeft onlangs FX-handel geïntroduceerd, negen valutaparen toegevoegd en er zullen er in de toekomst meer volgen. Dat betekent dat u binnenkort uw bezit kunt diversifiëren in veel verschillende valuta's, ook via Coinrule.

Hoe zit het met cryptografie?

De cryptomarkt kreeg vorige week een zware klap. De algemene risico-uit-verschuiving had een harde impact op cryptocurrencies. De relatief lage liquiditeit verergerde de daling en liquidaties op hefboomposities versnelden de neerwaartse trend. 

De waardering van de brede cryptomarkt viel terug naar belangrijke langetermijnniveaus. Alleen al kijkend naar het crypto-ecosysteem, zou dat een koopkans kunnen zijn om meer te verzamelen. Het brede economische landschap is echter zeer onzeker en kan de prijzen voor langere periodes beïnvloeden.

Sinds februari is de correlatie tussen Bitcoin en aandelen toegenomen, en nu relatief hoog. Houd er rekening mee dat de waarde momenteel rond de 0.1 ligt, wat nog steeds een relatief lage correlatie is in vergelijking met andere traditioneel activa klassen. Het idee van crypto als een afdekking tegen een crisis van het legacy-systeem lijkt nog niet te gebeuren. Dat is tenslotte redelijk, aangezien cryptocurrencies geen algemeen erkende activaklasse zijn voor beleggers. 

Correlatie tussen Bitcoin en de SP500 – Credits Coinmetrics

Het is beter om dit de komende weken in de gaten te houden om te zien of de perceptie van beleggers verschuift naarmate nieuwe gebeurtenissen zich ontvouwen.

De beste strategieën voor deze uitdagende tijden

Coinrule kan u helpen deze onzekere dagen door te komen en de stressvolle kortetermijnvolatiliteit om te zetten in kansen. 

Met dit soort regels kunt u kleine prijsbewegingen opvangen zonder grote posities op te bouwen die u kunnen blootstellen aan aanzienlijke verliezen in geval van scherpe dalingen. 

Koop de dip op de marktcrash van het coronavirus
Sjabloonstrategie: Koop The Dips + Stop Loss / Take Profit

In plaats daarvan, als je dit als een goed koopkans en u bent bereid om op langere termijn te handelen. U kunt meer van uw favoriete munten verzamelen. In onze sjabloonbibliotheek vindt u veel voorbeelden van opstellingen die passen bij verschillende handelsstijlen. 

Bonustip: de wekelijkse 200 MA voor de prijs van Bitcoin bood ondersteuning tijdens de Bear-markt van 2018 en speelt tegenwoordig nog steeds een cruciale rol. Coinrule technische indicatoren toegevoegd aan de handelsmotor in de afgelopen weken, en je zou ze kunnen gebruiken om een ​​regel te bouwen zoals de volgende.

DCA-strategie gebaseerd op de wekelijkse 200MA op Bitcoin

Vergeet natuurlijk nooit een stop loss aan uw transacties toe te voegen om uzelf te beschermen tegen onverwachte verliezen.

Heroverweeg uw beleggingsstrategie

Het nieuwe mondiale economische scenario vereist een nieuwe inschatting van het risico van uw portefeuille en een grondige evaluatie van de positionering in de komende maanden.

Cryptocurrencies zijn waarschijnlijk de activaklasse met het beste risico-/opbrengstprofiel voor de toekomst. Het brede concept van crypto is precies voor dit soort periodes ontworpen. Deze Coronavirus-marktcrash zal de echte stresstest zijn van de onderliggende filosofie. Bovendien zijn cryptoteams goed gepositioneerd om hun activiteiten op afstand voort te zetten zonder onderbrekingen. Zelfs als ons team is verspreid over vier verschillende landen, heeft geen enkele quarantainebeperking invloed op ons ontwikkelingsproces.

Het meest bedreigende element is dat cryptocurrencies meerdere crypto-bearmarkten hebben meegemaakt, maar nooit een legacy brede berenmarkt. Als u in de gaten houdt hoe de correlatie tussen Bitcoin en aandelen evolueert, krijgt u een idee over hoe beleggers het risico van cryptocurrencies daadwerkelijk zullen waarnemen.

Ondertussen is de beste manier om op deze marktcrash van het Coronavirus te reageren, uw portefeuille te diversifiëren. Voeg nieuwe defensieve activaklassen zoals goud, valuta en stabiele munten toe aan uw portemonnee om het algehele risico te verminderen.

In tijden waarin aanpassen aan nieuwe scenario's en proactief handelen het verschil maakt, Coinrule gaat ook de uitdaging aan en wordt een multi-asset handelsplatform.

Blijf op de hoogte ...

en handel veilig!DISCLAIMER

Ik ben geen analist of beleggingsadviseur. Alles wat ik op deze site geef, is puur voor begeleiding, informatieve en educatieve doeleinden. U moet onafhankelijk verifiëren alle informatie in mijn bericht. Ik kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enig verlies of schade veroorzaakt door het vertrouwen op dergelijke informatie. Houd er rekening mee dat het handelen in cryptocurrencies een aanzienlijk risico met zich meebrengt.