Ethereum vs Cardano - beste investering
Geautomatiseerde cryptohandel

Ethereum versus Cardano - waarin moet u investeren?

Cryptocurrencies krijgen snel mainstream erkenning. Toch blijft de meest bekende cryptocurrency Bitcoin, en er zijn veel redenen waarom Bitcoin de bekendste munt op de markt is. Aan de andere kant spelen andere projecten een belangrijke rol bij het uitbreiden van het gebruik van cryptocurrencies en beloven ze een wereldwijde verstoring te veroorzaken die sinds de komst van internet niet is gezien. Ethereum vs Cardano lijkt erg op elkaar, wat zijn hun verschillen?

Met beide blockchains kunnen ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties bouwen en slimme contracten uitvoeren, maar welke is een betere investering? 

Laten we dieper ingaan op de overeenkomsten en verschillen van deze protocollen. Zal er op de lange termijn een winnaar zijn? Of zullen ze allebei naast elkaar bestaan?

Wat is Ethereum?

Bitcoin is de koning van crypto omdat het veilig en betrouwbaar is. Dat komt omdat de broncode eenvoudig en gemakkelijk te lezen is. Dat zorgt ervoor dat er geen bugs of faalpunten zijn. Vanwege de limiet in de structuur is Bitcoin niet flexibel en staat het niet veel use-cases toe, afgezien van het opslaan en overdragen van waarde (wat op zich een geweldige use-case is!). 

In 2015 begreep Vitalik Buterin dat de mogelijkheden van blockchain-technologie veel breder waren. Ethereum is een open-source, peer-to-peer computerplatform gebouwd op blockchain. Zie het als een gedistribueerde computer die talloze gedecentraliseerde applicaties kan draaien zonder dat er controle of tussenkomst van derden nodig is om te werken. Ethereum heeft een native cryptocurrency die bekend staat als Ether. Gebruikers betalen voor transacties op de Ethereum-blockchain met behulp van Ether.

Sindsdien is het platform uitgegroeid tot een van de meest gevestigde blockchains. Als gevolg van het succes is de prijs van Ether sinds 2016 exponentieel gestegen.

Waarom is Ethereum tot nu toe zo succesvol geweest?

Er zijn geen grenzen aan het aantal en de verscheidenheid aan applicaties die bovenop Ethereum kunnen draaien, de belangrijkste drijfveer voor het succes ervan. In zijn visionaire geest voorzag Buterin als geen ander een toekomst waarin ontwikkelaars over de hele wereld hun applicaties op de blockchain zouden kunnen creëren.

Deze applicaties, ook wel decentrale applicaties (dApps) genoemd, kunnen onbeperkte functies hebben. Hoewel bijna elk bedrijfsmodel al in een of andere vorm op de Ethereum-blockchain is beland, zijn de apps die tot nu toe meer grip hebben gekregen, die met betrekking tot de DeFi (gedecentraliseerde financiën), gaming en NFT's.

Totale waarde vergrendeld op Ethereum Blockchain
Totale waarde vergrendeld op Ethereum Blockchain volgens DeFi-puls

Met Ethereum kunnen ontwikkelaars slimme contracten coderen die vooraf ingestelde acties uitvoeren zonder dat een tussenpersoon nodig is om ze te beheren. Slimme contracten zijn zelfuitvoerende contracten die alleen worden uitgevoerd als een reeks vooraf bepaalde voorwaarden van toepassing is. Zo zal een uitleen-app die gebruik maakt van slimme contracten de lening pas vrijgeven nadat de tegenpartij het gevraagde onderpand heeft geplaatst.

Waarom is gedecentraliseerde financiën zo belangrijk?

Tegenwoordig stelt het financiële ecosysteem veel beperkingen voor gebruikers. Regelgeving en nalevingsvereisten beperken de toegang tot services voor miljoenen gebruikers. Gedecentraliseerde financiën definieert al die peer-to-peer-applicaties die op een blockchain draaien, waardoor gebruikers hun activa kunnen investeren, uitlenen of lenen. In tegenstelling tot traditionele financiële systemen die worden beheerd door gecentraliseerde instanties, heeft DeFi geen censuur en minimale verificatievereisten. Deze programma's zijn beschikbaar voor iedereen met een internetverbinding.

Defi-platforms zijn zeer programmeerbaar, onveranderlijk en interoperabel. Ze zijn ook zonder toestemming en transparant, waardoor ze beter zijn dan fiat-valuta's die de meeste van deze functies missen.

Protocollen zoals Uniswap, Compound, Aave en anderen hebben het crypto-ecosysteem radicaal veranderd, wat bewijst dat de oorspronkelijke visie van Vitalik zich kan vertalen in echte use-cases die de wereld zullen veranderen.

Ethereum schaalbaarheid en Layer 2-oplossingen

Zelfs met zijn enorme succes, wordt Ethereum nog steeds geconfronteerd met enkele problemen. Zoals alle blockchains, is een van de grootste problemen van Ethereum de schaalbaarheid. Naarmate het ecosysteem evolueert, zijn er al verschillende oplossingen om de schaalbaarheid van prestaties te garanderen met lage transactiekosten. 2021 was het jaar van laag-2-protocollen, zoals Polygon.

Layer 2-oplossingen maken schaalbaarheid mogelijk door transacties buiten het Ethereum-mainnet af te handelen en toch gebruik te maken van de robuuste beveiliging van het hoofdnetwerk.

Layer 2-oplossingen voor Ethereum
Laag 2-oplossingen voor Ethereum. bron

Sommigen beweren dat de zorgen over schaalbaarheid de kern vormen van hoe Ethereum werkt. De Ethereum-knooppunten keuren transacties goed op basis van een veilig maar resource-intensief proces dat bekend staat als proof-of-work. Het valideren van transacties op basis van complexe wiskunde geeft het netwerk een hoge mate van veiligheid, maar laat ook een aanzienlijke ecologische voetafdruk achter. Een verschuiving naar een proof-of-stake consensusalgoritme zou betere prestaties, lagere vergoedingen en een lagere impact op het milieu garanderen. Dat is het plan van Ethereum 2.0, dat al in een vergevorderd stadium is.

De open vraag is of deze radicale verandering gevolgen zal hebben voor de veiligheid van het netwerk of niet.

In tegenstelling tot Ethereum heeft het Cardano-team het netwerk gebouwd met behulp van een proof-of-stake consensusmechanisme om schaalbaarheidsuitdagingen vanaf dag één het hoofd te bieden.

Wat is Cardano?

Zoals Vitalik Buterin anticipeerde op de beperkingen van het netwerk van Bitcoin, begreep Charles Hoskinson snel dat Ethereum een ​​wereldwijde schaal van het netwerk niet aankon zoals het was ontworpen. 

Hoskinson was een van de eerste ontwikkelaars die aan Ethereum werkte. Toen begon hij Cardano te bouwen als een verbeterd protocol. Hoskinson realiseerde zich dat hij Ethereum kon verbeteren en tegelijkertijd de belangrijkste zwakke punten kon vermijden. Cardano is een gedecentraliseerde blockchain die is ontwikkeld door middel van evidence-based methoden en peer-reviewed onderzoek. 

Cardano biedt robuuste slimme contracten met behulp van een vooraf gedelegeerd proof-of-stake (DPoS) consensusmechanisme. Dat is ontworpen om energiezuinig te zijn en snelle transacties mogelijk te maken met bijna nul transactiekosten. Een ander belangrijk verschil tussen Ethereum en Cardano is hun aanbod van munten. Cardano zal maximaal 45 miljard munten in omloop hebben, wat in contrast staat met de onbeperkte voorraad van Ethereum.

Hoewel de lancering van Cardano in 20217 plaatsvond, was er sindsdien minimale ontwikkeling qua apps in vergelijking met Ethereum. Dat komt vooral omdat smart contracts nog niet op het mainnet worden ingezet. Toch is het momenteel de op vier na grootste cryptocurrency volgens marktkapitalisatie. Beleggers hebben hoge verwachtingen van het project, dat de afgelopen vier jaar een moeizaam ontwikkelingsproces heeft doorgemaakt. 

Cardano-ontwikkeling tot nu toe

Cardano is al vier jaar een work-in-progress-project en de roadmap doorloopt vijf verschillende fasen, namelijk:

  1. Stichting (Byron-tijdperk)
  2. Decentralisatie (Shelley-tijdperk)
  3. Slimme contracten (Goguen-tijdperk)
  4. Schalen (Basho-tijdperk)
  5. Bestuur (Voltaire-tijdperk)

Cardano is al door het Byron- en Shelley-tijdperk gegaan (dat het proof-of-stake consensusalgoritme introduceerde) en bevindt zich in de beginfase van het Goguen-tijdperk. Cardano heeft onlangs de Alonzo hardfork aangekondigd om slimme contracten in het netwerk te implementeren en de weg vrij te maken voor gedecentraliseerde toepassingen. De systeemupdate zal naar verwachting ergens in het derde kwartaal van 2021 live gaan en het trekt veel aandacht op Cardano.

Cardano versus Ethereum, welke moet je kopen?

Zowel Ethereum als Cardano zijn veelbelovende projecten die waarschijnlijk in het crypto-ecosysteem zullen blijven, maar welke is de betere investering? 

Hoewel het voor veel beleggers een kwestie van Ethereum vs Cardano lijkt, over welke van de twee de ander zal winnen, kan de realiteit anders zijn. Ethereum is momenteel misschien een veiliger alternatief gezien de brede acceptatie, het first-mover-voordeel en het feit dat de meeste andere DeFi-applicaties op de Ethereum-blockchain draaien. 

Dat gezegd hebbende, is Cardano een interessante optie voor beleggers die op zoek zijn naar meer opwaarts potentieel, vooral als de tijdshorizon van de belegging een lange termijn is. Met meer potentiële opbrengsten komen natuurlijk ook hogere risico's. De routekaart die Cardano moet doorlopen om de volledige capaciteit te bereiken die hij al jaren belooft, is nog steeds onvolledig en er zijn veel onzekerheden in het verschiet. De acceptatie van Cardano is relatief traag verlopen, maar het valt niet te ontkennen dat het platform enorme marges heeft om te groeien. 

Ethereum vs Cardano prijsgrafiek
Ethereum vs Cardano prijsgrafiek

Final Word

Het crypto-ecosysteem heeft het afgelopen jaar een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt, met veel projecten als hoofdrolspelers. Naarmate Polkadot, Binance Smart Chain, Atom, Terra en Avax (om er maar een paar te noemen) zich verder zullen ontwikkelen, zal er waarschijnlijk meer interoperabiliteit tussen deze netwerken worden verwacht. De winnaar tussen Ethereum vs Cardano zal waarschijnlijk het netwerk zijn dat beter aansluit op andere ecosystemen. 

Of u nu kiest om te investeren in Ethereum of Cardano, u moet zich realiseren dat cryptocurrencies een zeer risicovolle investering zijn, dus u moet de tijd nemen om beide munten te onderzoeken en hun waardevoorstel te overwegen voordat u uw keuze maakt. 

Ethereum vs Cardano lijkt een keuze tussen het oude versus het nieuwe. Maar terwijl de oud heeft de mogelijkheid om zichzelf te vernieuwen, de nieuwe kan oud worden in het proberen zijn volledige mogelijkheden te bereiken. 

Uiteindelijk moet u uw risicotolerantie beoordelen en dienovereenkomstig beleggen!


VRIJWARING

Ik ben geen analist of beleggingsadviseur. Alles wat ik op deze site geef, is puur voor begeleiding, informatieve en educatieve doeleinden. Alle informatie in mijn bericht moet onafhankelijk worden geverifieerd en bevestigd. Ik kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enig verlies of schade veroorzaakt door het vertrouwen op dergelijke informatie. Wees u bewust van de risico's die verbonden zijn aan het verhandelen van cryptocurrencies.